Wethouder Verloop met de aanvraagster Jacinta van Keulen. (Foto: Fotosudio 7)
Wethouder Verloop met de aanvraagster Jacinta van Keulen. (Foto: Fotosudio 7)

Nieuwe laadpaal in Veenendaal: ‘Elektrisch rijden heeft de toekomst’

11 december 2018 om 16:05 Algemeen

Veenendaal - ”Ook in Veenendaal zien we dat het elektrisch rijden groeit. Dat sluit goed aan bij onze doelstellingen naar een Energieneutraal Veenendaal in 2035”, geeft wethouder Marco Verloop aan.  ”We lopen hiermee voorop in de omslag naar duurzame mobiliteit door minder CO2-uitstoot en een schonere leefomgeving”.

Vrijdag 7 december was het officiële overdrachtsmoment van de laadpaal aan de Schoener op aanvraag van de familie Van Keulen. Jacinta van Keulen is blij met de nieuwe aanwinst in haar buurt: “We vinden het belangrijk om goed met ons leefmilieu om te gaan. We hebben al zonnepanelen en nu kunnen we ook vlakbij huis onze auto opladen en we hopen dat meer buren hier gebruik van gaan maken!”

Aanbesteding

De gemeente Veenendaal stimuleert elektrisch rijden omdat dit schoon, stil en duurzaam is. Landelijk is het voornemen vanaf 2030 geen brandstofauto’s meer te verkopen. Voor het plaatsen van laadpalen in de openbare ruimte is een aanbesteding georganiseerd met een groot aantal gemeenten in Overijssel en Gelderland. Hierbij heeft Veenendaal meegedaan vanuit Food Valley. De huidige vergunning voor het plaatsen van laadpalen loopt tot 1 juli 2021.

Het elektrisch rijden zal zich ook in de toekomst verder ontwikkelen. De verwachting is dat in 2020 3% van de auto’s elektrisch rijdt en in 2025 10%. Met de aanleg van 4.500 laadpalen komen er vier keer zoveel laadpunten in de openbare ruimte van 43 gemeenten in de provincies Gelderland en Overijssel en Utrecht. Gebruikers van deze nieuwe laadpalen betalen op dit moment de laagste prijs van Europa. Dat is het resultaat van de gezamenlijke aanbesteding. 

Groen laden tegen de laagste prijs

De grote omvang van het aantal laadpunten heeft geleid tot de laagste prijs van Nederland van 15 cent per kWh. Voor dat bedrag “tankt” de gebruiker groene energie. De e-rijder betaalt per gereden kilometer 1/3 van de kosten in vergelijking met traditionele autobrandstoffen. Het bedrijf Ecotap plaatst in samenwerking met Allego de laadpalen. 

Laadpaal aanvragen?

E-rijders, die geen eigen oprit hebben en een openbare laadpaal willen aanvragen, kunnen zich  melden via de website www.openbaarladen.nl . Deze is ook te vinden via de website van gemeente Veenendaal. De laadpaal die geplaatst wordt is een buurtvoorziening. Het is de bedoeling dat de auto weggehaald wordt na het laden, zodat meerdere gebruikers hier kunnen gaan laden. 

Lokale groene energie waar mogelijk
Onderdeel van de aanbesteding is dat Ecotap in samenwerking met Allego in de deelnemende gemeenten 3 jaar lang het exclusieve recht krijgt om laadpalen in de openbare ruimte te plaatsen en deze te exploiteren. Onderdeel van de aanleg is ook dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van lokaal opgewekte duurzame energie door samenwerking met lokale energiecoöperaties.
Ook bewoners die een laadpaal aanleggen op eigen terrein kunnen dit slim combineren met zonnepanelen op hun woning. Daarmee is elektrisch rijden naast lopen en fietsen de schoonste vorm van vervoer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie