Afbeelding

Bijeenkomst over zonnepanelen in Achterberg

23 maart 2019 om 17:00 Algemeen

Inwoners van Achterberg gaan samen met coöperatie ValleiEnergie proberen zo veel mogelijk daken in Achterberg vol te leggen met zonnepanelen. Daartoe wordt een bijeenkomst georganiseerd op maandag 8 april in het Dorpshuis in Achterberg in samenwerking met de Gemeente Rhenen en het Comité Behoud Achterbergs Binnenveld (BAB).

Achterberg - Op deze avond kan men inlichtingen krijgen over wat de mogelijkheden zijn voor zonnepanelen op het eigen dak van woonhuis of schuur, deelnemen aan een collectief zonnedak of verhuren van een bedrijfsdak aan ValleiEnergie. Dit betreft zowel daken van woonhuizen, schuren, winkels en kerken, met aandacht voor zowel particulieren als bedrijven.

Zowel zonnepanelen op eigen dak als deelnemen aan een collectief zonnedak (een postcoderoosproject) is nu interessant vanwege de goede verhouding tussen investering en opbrengsten. Dit komt doordat er nog een aantrekkelijke salderingsregeling bestaat, doordat de zonnepanelen erg goedkoop zijn geworden, doordat je ook als particulier nog steeds de BTW terugkrijgt bij aanschaf en doordat de stroomprijzen alleen nog maar hoger dreigen te worden.

De huidige salderingsregeling duurt echter nog maar 1,5 jaar en zal vervangen worden door een minder aantrekkelijke regeling. Iedereen die voor 1-1-2021 zonnepanelen aanschaft kan nog gebruik maken van de huidige aantrekkelijke regeling.

Programma

Op deze avond wordt aandacht besteed aan de volgende vragen: Is het nu voor mij interessant om zonnepanelen aan te schaffen? Als particulier of als bedrijf? Als ik geen geld heb voor zonnepanelen, hoe kan ik dan toch meedoen? Als ik een dak heb dat veel meer stroom kan opwekken dan ik zelf nodig heb, hoe regel ik dan dat mijn dorpsgenoten die stroom kunnen kopen? Als ik een groot schuurdak heb hoe kan ik dan hier zonnepanelen op leggen samen met buurtbewoners? En wat levert me dat op? Wat voor subsidiemogelijkheden zijn er (Bijv. in combinatie met vervanging asbestdak) ? Welke gebouwen in Achterberg komen in aanmerking voor een collectief zonnedak? Wat zijn de plannen van de gemeente en de provincie met zonnepanelen, bijv. op landbouwgrond?

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie