uitkijkpunt Grebbeberg over Betuwe
uitkijkpunt Grebbeberg over Betuwe Pieter de Vries

Dwalen en verhalen over de Grebbeberg

21 juli 2019 om 15:00 Algemeen

Dwalen en verhalen over de Grebbeberg Zaterdag 24 augustus start om 13.00 uur op de parkeerplaats van het militair ereveld in Rhenen een cultuur-historische wandeling over de Grebbeberg.

Regio Een gids van het Cuneragilde neemt je anderhalf uur mee naar het ontstaan, de flora en fauna en 2000 jaar bewoning van dit markante punt. Aanmelden is niet nodig. Volwassenen € 5, kinderen € 2. Deze rondleiding is de laatste in de reeks zomerwandelingen over de Grebbeberg. Een excursie door de bossen van de Grebbeberg is geschikt voor het hele gezin. De omgeving heeft iedereen iets te bieden. In de bossen op de berg liggen de tastbare herinnering aan oude en nieuwe geschiedenis. Kinderen vermaken zich bij spannende verhalen over een oeroude legende, een verdwenen kapel of een mysterieus aardfort. De zuidelijkste punt van de Utrechtse Heuvelrug rijst 40 meter uit boven onze mooi bezongen ‘brede rivieren’ en het ‘oneindig laagland’.

De Utrechtse Heuvelrug daalt hier steil naar de oevers van de Neder-Rijn. Op dit punt komen verschillende natuurmonumenten en cultuurhistorische monumenten samen. In de eerste plaats De Grebbeberg zelf, een aardkundig monument, met sneeuwsmeltwaterdalen en gevormd in de voorlaatste IJstijd. De beboste heuvel is een beschermd natuurmonument. De warme zuidhelling heeft zijn eigen bijzondere flora en fauna, met zeldzame dieren als marter en ringslang. De natuur is verbonden met rivieroeverreservaat De Blauwe Kamer aan de voet van de Grebbeberg, kraamkamer van waterdieren. Door het hele gebied zwerven half wilde kudden paarden en runderen.

De Grebbeberg is een hoog uitzichtpunt, ooit omgeven door water en moerassen. Een bijzondere plek, goed te verdedigen en sinds mensenheugenis van strategisch belang. Bij het militair ereveld staat het Nationaal Monument, dat herinnert aan de slag in de meidagen van 1940. Niet ver van het monument ligt een aarden fort¸ bovenop de berg. Het is letterlijk een archeologisch hoogtepunt, aangelegd in de dagenraad van onze geschiedenis, tien voetbalvelden groot. Een wandeling door deze prachtige groene omgeving waar zoveel is gebeurd zit vol verhalen. De gids praat je er graag over bij. De kosten zijn 5 euro voor volwassenen, 2 euro voor kinderen tot en met 12 jaar. Het geld is bestemd voor het in stand houden van cultureel erfgoed in Rhenen. De start van de wandeling ligt bij de halte van het openbaar vervoer. De route is niet geschikt voor mensen die slecht lopen. Honden (ook aangelijnd) zijn verboden in het natuurgebied.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie