organisatie Plaza Cultura
organisatie Plaza Cultura Foto: Peter Baten

Stadsstrand in de sferen van Monmartre

30 augustus 2019 om 11:27 Algemeen

Op zaterdagmiddag 31 augustus vindt de eerste editie plaats van Plaza Cultura, een culturele en muzikale middag voor jong en oud. Plaza Cultura is een initiatief van de Cultuurfabriek, Museum Veenendaal, het Kunstplatform en de cultuurmakelaar. Op het Stadsstrand het Kees Stipplein zijn er allerlei creatieve workshops te volgen en is er muziek.

Veenendaal - Joyce Delpeut, cultuurmakelaar Veenendaal heeft als opdracht om nieuwe culturele initiatieven aan te jagen, waarbij de samenwerking met elkaar wordt opgezocht. Plaza Cultura is hiervan het eerste resultaat. Vanuit een overleg met verschillende partners vanuit cultuur, winkelstad en sport, is het idee ontstaan om een aantal keer per jaar een gezamenlijk project te organiseren. In 2019 resulteert dat in een zomer event, Plaza Cultura en een winterweekend. De Cultuurfabriek, het Museum en het Kunstplatform reageerden enthousiast op het idee om samen op te trekken in de zomer. Toevallig presenteert de Cultuurfabriek op deze middag ook hun programma volwasseneneducatie en dat valt prima samen met deze culturele middag. Plaza Cultura valt onder de vlag van ‘Zomer in Veenendaal’ van Winkelstad Veenendaal.

De naam werd bedacht door Cornelie De Kuijper, één van de initiatienemers vanuit de Cultuurfabriek. Het staat voor een plein waar mensen samenkomen en waar van alles te doen is. “Je moet een beetje denken aan de mediterraanse sferen van Monmartre waar schilders, beeldhouwers, muzikanten en andere creatievelingen hun kunsten vertonen, maar waar je ook kan aanschuiven bij een workshop speksteen of portrettekenen”, aldus Delpeut. Uiteraard kan er ook een balletje gegooid worden in de vorm van jeu des boules, iets wat heel goed past bij deze culturele middag.

Vanuit het Kunstplatform, het Museum en de Cultuurfabriek zijn er allerlei creatieve workshops te volgen. Zo is er een workshop beeldhouwen met speksteen begeleid door Biek van Galen, maar ook een workshop schilderen onder leiding van Suzanne Visscher. De werken die deze middag gemaakt worden, zullen een plekje krijgen als expositie in de foyer van De Lampegiet. Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Zo kunnen ze deelnemen aan een demonstratie graffiti spuiten en wordt er met de kinderen gewerkt aan een groot kunstwerk door de Straatkapers. Of zij kunnen aanschuiven bij het Museum die een creatieve workshop verzorgt of meedoen met het spel Twister.

Voor de liefhebbers van dansen kunnen de heupen worden losgegooid tijdens een demonstratie van salsa groep SMSEnzo Dance Company. Genoeg op creatief gebied, maar ook aan de muzikale invulling is gedacht. “Als ik aan het Monmartreplein denk, is er altijd een accordeonist aan het spelen”, aldus de cultuurmakelaar. De Veenendaler Nico Drost zal deze middag met zijn accordeon over het plein lopen. Voor de zomerse klanken is DJ Brigdeman verantwoordelijk. Plaza Cultura is gratis toegankelijk en vindt plaats van 13.00 uur tot 17.00 uur. Meer informatie vind je op de facebookpagina: fb.com/plazaculturaveenendaal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie