Het platina bruidspaar Van de Haar woont nog geheel zelfstandig aan de Morgenster. (Foto: Agathos Thuiszorg)
Het platina bruidspaar Van de Haar woont nog geheel zelfstandig aan de Morgenster. (Foto: Agathos Thuiszorg)

Platina bruidspaar Van de Haar in Veenendaal

10 mei 2020 om 11:48 Algemeen

Veenendaal - Op 10 mei is het 70 jaar geleden dat Dick van de Haar (94) en Tinie van de Haar-van Dijk (90) zeventig jaar zijn getrouwd. Het platina bruidspaar woont geheel zelfstandig in een appartement aan de Morgenster in Veenendaal.

Het echtpaar, dat sinds twee jaar thuiszorg ontvangt van Agathos thuiszorg, kijkt dankbaar terug op 70 bewogen jaren. Het is 6 juni 1944, het is het einde van de oorlog. Dick was ziek en lag op bed, voor het raam aan het Benedeneind, terwijl mevrouw Van de Haar voorbij kwam lopen. Hij zag haar en wist het meteen: ‘dit wordt mijn vrouw’. Smoorverliefd waren ze en het was liefde op het eerste gezicht.

Melkzaak

Mevrouw Van de Haar komt uit een gezin van acht kinderen, haar vader had een melkzaak aan huis, aan de Valleistraat. Naaien en verstelwerk deed ze graag. Destijds heeft ze zelfs de trouwjapon van haar eigen dochter mogen maken. Dick van de Haar heeft twee broers en hij werkte in een sigarenfabriek. Verhalen vertellen is een groot talent van hem.
Op 4 oktober 1944 vroeg hij verkering. Zij vertelt: ‘Verkering krijgen in tijden van oorlog was absurd. Het waren angstige tijden en er waren strenge regels. Op Tweede Kerstdag 1944 waren wij op bezoek bij vrienden, maar om 20:00 uur moesten wij altijd binnen zijn. Het was daar zo gezellig, dat we de tijd vergaten en het ondertussen 20:30 uur was. We moesten van de Wilhelminastraat naar ons huis aan de Valleistraat lopen. Onderweg kwamen we Duitsers tegen.’ Hij had vanwege zijn werk toestemming gekregen om ook ‘s avonds buiten te lopen, maar zij had die permissie niet. ‘Nog nooit heb ik mij zo angstig gevoeld, want ze wilden mij meenemen. Gelukkig vroeg een Duitse soldaat op het allerlaatste moment: “Wie weit musst du nach Hause gehen?“. Dat was nog maar 300 meter. Gelukkig mochten we doorlopen naar ons eigen huis.’

Op de fiets

70 jaar geleden, op 10 mei 1950 zijn ze getrouwd. Hij vertelt: ‘Samen hebben we zes kinderen gekregen. Reisjes maken met ons gezin deden we graag, met name fietsvakanties in Nederland, naar de Veluwse camping Rabbit Hill. Wat misschien nu niet meer voor te stellen is; we deden alles op de fiets, we hebben nooit een auto of een rijbewijs gehad. Later, toen de kinderen uit huis waren en ouder werden, reisden we graag met vrienden naar Oostenrijk. Daar genoten we van de prachtige natuur. Ik vond het dan altijd erg leuk om te vissen’.
Na hun huwelijk zijn ze aangesloten bij de Christelijke Gereformeerde Pniëlkerk in Veenendaal. Het stel stelt hun vertrouwen op God. Samen bidden geeft hen veel kracht en rust. Ondanks alle tegenslagen die ze te verduren hebben gekregen, zijn ze gelukkig dat ze nog bij elkaar mogen zijn. Op dit moment ontvangen ze twee jaar zorg van Agathos thuiszorg. De reformatorische identiteit van Agathos sluit aan bij hun eigen geloofsovertuiging. Met veel plezier drinkt het 70-jarige gehuwde stel regelmatig koffie in de ontmoetingsruimte in hun appartementencomplex, jammer genoeg kan dat nu niet meer vanwege de Coronacrisis.

De medewerkers van Agathos thuiszorg team Veenendaal feliciteren het echtpaar Van de Haar van harte met dit prachtige jubileum. Een van de medewerkers van Agathos: ‘Voor ons is het heel bijzonder om een echtpaar op deze leeftijd te verzorgen, nog in hun eigen thuissituatie.’

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie