Foto’s van gesneuvelden geven de grafstenen een gezicht. (Foto: Monique Rebergen)
Foto’s van gesneuvelden geven de grafstenen een gezicht. (Foto: Monique Rebergen)

De duistere en lichte kant van de Greb

17 augustus 2020 om 12:09 Algemeen

Rhenen - Ochten gedenkt in twee straatnamen zonen van het dorp die in 1940 sneuvelden op de Grebbeberg: Arnoldus Jacobs en Bartus van de Wal. De grafsteen van Bartus op het militair ereveld in Rhenen vermeldt ‘In Memoriam’. Zijn lichaam ligt hier niet. Hij is een van de 137 spoorloos verdwenen Nederlandse militairen in de meidagen van 1940. Op de woensdagse avondexcursies door de bossen van de Grebbeberg willen deelnemers altijd ook even de begraafplaats op voor een korte ronde. De gidsen van het Cuneragilde laten portretten zien en geven gesneuvelden een gezicht. Ook bij het graf van Bartus van de Wal. Onderweg door de bossen zullen we op de plek waar Bartus verdween een antwoord te geven wat hem is overkomen. Wat hem en zijn familie overkwam is een klein, maar schrijnend detail uit de militaire geschiedenis van de Grebbeberg.
Gelukkig is er ook veel te genieten in de bossen, met lange lanen van eiken en beuken. Je snapt waarom vorsten hier een picknickplek hadden. En dat de prinsessen van Oranje hier hun paarden trainden. Dan begrijp je ook meteen dat die legendarische middeleeuwse Cunera-van-Rhenen hier graag verbleef aan het hof van de ‘Koning-van-de-Rijn’.
De wandeling start om 19.00 uur. Kosten: € 5 t/m 12 jaar € 3. Reserveren moet: 06-16787501. Bospaden zijn ongeschikt voor rolstoelen. Honden kunnen niet mee. Informatie: cuneragilde-Rhenen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie