Afbeelding
aangeboden door Somfy

Hoe je de beveiliging van je woning verder kunt optimaliseren

30 december 2020 om 17:30 Algemeen

Is jouw woning veilig? Een alarmsysteem is niet de enige manier om een woning te beveiligen, het is wel een goede start. Naast gevaren van buiten moet je ook niet vergeten dat veel ongelukken in huis plaatsvinden. Preventieve maatregelen kunnen veel leed helpen te voorkomen. Zo is het reinigen van de schoorsteen ook een vorm van beveiliging, wat iedereen die een schoorsteenbrand heeft meegemaakt kan beamen. Hier zijn een aantal optimalisaties die je kunt doorvoeren waarbij smart home oplossingen centraal staan.


Beveiliging buiten

Bij deze oplossingen staat inbraakpreventie centraal, daarnaast is het ook van belang om potentiële indringers of oplichters op afstand te houden.

1. Lampen

Net zoals insecten aangetrokken worden door licht, stoten ze onbetrouwbare figuren juist af. Plaats daarom bij alle ingangen en uitgangen een lamp die je na zonsondergang inschakelt. Met een lichtsensor gaat dit automatisch, je kunt ook voor een lamp met bewegingsmelder kiezen. Dan is het duidelijk dat er activiteit is. Je kunt van deze activatie met een smart light ook een bericht op je mobiel ontvangen.

2. IP camera

Extra ogen en oren zijn altijd een goed idee, met een IP beveiligingscamera voor buiten zie je meer en weet je meer. Je kunt regelmatig met korting een complete set kopen zodat je voor en achter de woning weet wat er zich afspeelt. Dit is niet alleen nuttig om inbrekers op heterdaad te betrappen, maar ook om spelende kinderen of (huis)dieren in de gaten te houden.

3. Deurbel camera

Dit is niet alleen een product voor beveiliging maar ook zeker voor gemak. Je hoeft echt niet voor iedereen de deur te openen. Verkopers of geloofsovertuigers waar je geen behoefte aan hebt laat je voortaan gewoon staan als je een deurbel camera hebt. Omdat er vaak een microfoon is ingebouwd kun je de postbezorger verzoeken om het pakje op de mat te zetten zodat je op je gemak naar de voordeur kunt lopen. Of dat het juist niet de bedoeling is het pakje onbeheerd achter te laten.

4. Smart locks

Dit is een minder bekende oplossing die wel aan populariteit wint, met name bij mensen die vaak sleutels verliezen. Een slim slot bedien je met een app, vingerafdruk herkenning of een camera die jouw gezicht scant. Er zijn diverse opties voor smart locks die je op een bestaande cilinder kunt plaatsen.

Beveiliging binnen

Binnen is er ook nog veel winst te behalen. Op het gebied van inbraakpreventie maar ook zeker voor persoonlijke veiligheid voor alle gezinsleden.

1. Anti-inbraak strips

Dit is een ‘low-tech’ oplossing die wel goed werkt. Deze strips op de deur en de deurstijl zorgen ervoor dat de deur niet zomaar met een breekijzer geopend kan worden. Een luxe slot op een dunne, houten deur zonder bescherming is als een vlag op een modderschuit en biedt vooral schijnveiligheid.

2. Onderbrekingmelders

De beste vormen van beveiliging zijn vaak onzichtbaar, dit geldt zeker voor onderbrekingmelders. Dit zijn sensoren met twee delen, wanneer een deur of raam wordt geopend zul je een melding krijgen. Je kunt dit ook koppelen aan een alarmsysteem. Naast preventie is het ook een manier om te monitoren wanneer gezinsleden thuiskomen of juist naar buiten gaan. Technologie mag nooit een vervanging zijn van ouderlijk toezicht, het kan wel een bijdrage leveren aan de veiligheid.

3. Rookmelders

Dit is een heel ander soort beveiliging maar niet minder belangrijk. Rookmelders zijn al verplicht in nieuwbouwwoningen en zullen ook verplicht worden in bestaande bouw. Niet alleen in de buurt van de keuken maar op iedere etage. Dan wil je uiteraard wel een melder waar je op kunt vertrouwen. Bijvoorbeeld de Somfy rookmelders die draadloos en zelfs zonder WiFi met elkaar kunnen communiceren om zo door de gehele woning alarm te slaan.

4. Verlichting

Hoewel beveiliging niet de voornaamste reden zal zijn om slimme verlichting te installeren, is het wel een mooie bonus. Zo kun je bij het activeren van een alarm de verlichting in huis laten inschakelen voor beter zicht. Je kunt zelfs een vluchtroute aangeven door de juiste lampen in te schakelen. Lampen met bewegingsmelder kunnen ook ongelukjes in huis voorkomen, je tast nooit meer in het duister.

5. Raamdecoratie

Dit is net als de verlichting een product waarbij beveiliging niet de primaire functie zal zijn, het biedt wel een meerwaarde in een beter beveiligde woning. Zo kun je als inbraakpreventie de gordijnen ook bij afwezigheid laten openen en sluiten zodat de woning er altijd bewoond uitziet. In een noodsituatie kun je alle gordijnen in huis laten openen voor beter zicht naar binnen en buiten.

Tip: Met een centrale smart hub zoals de Somfy TaHoma kun je slimme apparaten van verschillende merken én online diensten zoals Apple HomeKit, Google Assistent of Amazon Alexa met elkaar laten communiceren voor een totaaloplossing in huisbeveiliging.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie