Kinderburgemeester Hugo Wennekes is dol op HackShield. (Foto: Marco Diepeveen)
Kinderburgemeester Hugo Wennekes is dol op HackShield. (Foto: Marco Diepeveen) Foto: Marco Diepeveen

Veenendaalse kinderburgemeester leert spelenderwijs over cybercrime

29 januari 2021 om 10:03 Algemeen

Veenendaal - Naast Veense kinderburgemeester ontpopt Hugo Wennekes zich nu ook als Junior Cyber Agent. De recent 12 jaar geworden basisschoolleerling speelt namelijk de game HackShield, die kinderen én hun ouders bewust maakt van de gevaren van cybercriminaliteit. Met vijf andere gemeenten participeert Veenendaal in een battle voor de beste Cyber Agents.

“Hugo krijgt van ons één uur schermtijd per dag”, zegt zijn moeder Petra. “Maar voor HackShield maken we een uitzondering. Het is een leuk én leerzaam spel dat helpt om Veenendaal cyberveilig te maken. Ik kan het alle kinderen met hun ouders aanbevelen. Ik ben me nooit zo bewust geweest van de gevaren. Maar nu leer je waar je voor moet oppassen. “

DarkHacker

De game is bedoeld voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud. Om Cyber Agent te worden, doorloop je eerst de basistraining in het laagste level. Daar leer je alles over hackers, veilig internetten en het herkennen en voorkomen van online gevaar. Vervolgens ga je aan de slag met de Quests. Onderweg komt de speler de gevaarlijke DarkHacker tegen en allerlei opdrachten. Bijvoorbeeld de vraag: ‘Hoe open je dit hekje? Met alleen de gegevens van het spel of je persoonlijke gegevens?’ “Mijn favoriete games zijn Minecraft en Brawl Stars”, vervolgt Hugo. “Maar daar is HackShield nu bij gekomen. Vriendjes en een neefje spelen het ook. Ik heb de game gedeeld in de klassenapp. Als je het eenmaal doorhebt, gaat het vrij gemakkelijk. Mijn score is inmiddels behoorlijk hoog.”

Shields

Met de basistraining en de Quest zijn punten (Shields) te verdienen. Ook kun je eigen levels maken en de levels spelen van andere Cyber Agents. Bovendien is er wekelijks de Level Maker Competitie, waarin een speciaal Shield valt te winnen. “Pas moest ik een nieuw wachtwoord voor de bibliotheek kiezen. Ik ken nu het verschil tussen zwakke en sterke wachtwoorden, die je ook moet onthouden. En ik weet dat het verboden is om gestolen spullen te kopen.”

Huldiging

De ‘echte’ burgemeester Gert-Jan Kats: “Cybercrime is een vorm van criminaliteit die steeds vaker voorkomt. Iedereen krijgt wel eens mailtjes, sms’jes of bezoekt webpagina’s die je niet helemaal vertrouwt. Juist kinderen zijn vaak makkelijke slachtoffers voor criminelen. Daarom willen wij hen bewust maken van de gevaren. Daarvoor is HackShield ontwikkeld. Leuk én leerzaam tegelijk.” Volg de campagne op social media. Jonge inwoners van Veenendaal, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Rhenen en Renswoude kunnen meedoen aan de battle van HackShield. De cyberhelden met de meeste punten worden in april door de ‘echte’ burgemeester gehuldigd.

Ook Cyber Agent worden? Meld je aan op www.joinhackshield.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie