De fietsenstallingen krijgen straks een nettere en overzichtelijkere aanblik. (Foto: Marco Diepeveen)
De fietsenstallingen krijgen straks een nettere en overzichtelijkere aanblik. (Foto: Marco Diepeveen) Foto: Marco Diepeveen

Ondernemers blij met verbouwing van winkelcentrum De Ellekoot in Veenendaal

13 maart 2021 om 10:00 Algemeen

Door Marco Diepeveen

Veenendaal - Voor het eerst sinds de bouw in 1982 ondergaat winkelcentrum De Ellekoot in Veenendaal-West een ingrijpende metamorfose. Vanaf januari worden de uitstraling, de verlichting, het straatwerk en de parkeerplaatsen voor fietsers en auto’s grondig onderhanden genomen. Ariën Roelofsen van Roelofsen Bloemen is zeer te spreken over het totaalontwerp én de projectbegeleiding voor de winkeliers.

De laatste keer dat er groot onderhoud aan het verouderde winkelcentrum plaatsvond, was in 2018. Toen bleef het vooral bij schilderwerkzaamheden aan de woningen boven het winkelcentrum, maar nu is sprake van een complete en grondige restyling van het winkelcentrum. In januari is al een begin gemaakt met renovatie van de winkelpuien.

Minimale overlast

“Er staan houten poorten voor de winkelingangen”, wijst bloemist Ariën Roelofsen. “Publiek ondervindt daar geen hinder van. Sowieso blijven alle winkels bereikbaar gedurende de hele verbouwingsoperatie. De overlast is minimaal. De gevels en overkappingen worden vernieuwd en 40 centimeter verhoogd. Het is ook de bedoeling dat de gevelreclame met de winkellogo’s straks een uniforme uitstraling krijgt.”

Ellekoot 2.0 krijgt dit jaar een frisse, hippe en eigentijdse look. De totale kosten van de operatie bedragen 2,9 miljoen euro. De gemeente legt hiervoor 739.000 euro op tafel, de eigenaar van het winkelcentrum de rest. De metamorfose van het winkelcentrum moet eind juli klaar zijn. Na de zomer zijn de parkeerplaatsen aan de beurt.

Gefaseerd

De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. Naast de winkelpuien wordt de versleten betrating vervangen, komt er meer groen in de openbare ruimte, brandt er straks nieuwe ledverlichting, wordt het bestaande parkeerterrein logischer heringericht en maakt de krappe fietsenstalling plaats voor nieuwe en meer fietsparkeerplekken met zogenaamde ‘nietjes’. De inrichting van het centrale plein gaat geheel op de schop. Onder het parkeerterrein laat de gemeente bassins aanleggen voor de opvang van regenwater.

Laad- en losplaats

De huidige laad- en losplaats, in de bocht aan de Hoornzwaluw, is onoverzichtelijk. Als vrachtwagens bij Albert Heijn lossen, moeten ze achteruit inparkeren wat nadelig is voor de verkeersveiligheid. In de nieuwe situatie hoeft dat niet meer.

“Verder breiden de Albert Heijn, de Etos en snackbar/lunchroom La Promenade uit. De Etos sluit aan op de nieuwe winkelformule. Als winkeliers zijn we erg blij met de renovatie. We hebben hier lang naar uitgekeken. Qua sfeer en beleving past De Ellekoot niet meer bij de huidige eisen van de consument.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie