Werkgever Niels (links op de foto) en Sidney zijn blij met de samenwerking. (Foto: WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley)
Werkgever Niels (links op de foto) en Sidney zijn blij met de samenwerking. (Foto: WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley)

In Elst: werk voor vriend door banenafspraak

15 april 2021 om 15:23 Algemeen

Elst - Sidney (25 jaar) werkt bij Groen- en boomverzorging Schep in Elst. Voor hem was het een lange tijd niet zo vanzelfsprekend om een baan te hebben. Na twee jaar thuiszitten in de ziektewet kreeg hij een mooie kans bij zijn vriend, ondernemer Schep waar hij nu iedere dag met veel plezier zijn handen uit de mouwen steekt. Werkgever Niels Schep bood hem deze kans nadat Sidney, eveneens in Elst woonachtig, met een burn-out in de ziektewet thuis was.

Door de achtergrond van Sydney viel hij in het zogenaamde Doelgroepregister. Een landelijk register van mensen die vallen onder de doelgroep van de banenafspraak.
Dit is een afspraak tussen het kabinet en werkgevers om te zorgen voor extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit zijn mensen die moeilijk werk vinden of behouden door een ziekte of handicap. Schep wilde zijn vriend Sidney graag helpen.

Vlotte samenwerking

Via gemeente Veenendaal en het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley (WSP) kwam de samenwerking vlot tot stand. Schep vertelt: ‘’Ik kon goed een paar handige handen gebruiken voor een nieuwe opdracht en het hielp natuurlijk dat ik subsidie kreeg. Na een meting kreeg Sidney een loonwaarde van 30%.’’

Geen risico

‘’Dit betekent dat de andere 70% een jaar wordt aangevuld met subsidie voor de ondernemer. De No-risk polis is ook prettig. Zo loop ik geen risico als ondernemer op het moment dat Sidney ziek zou worden. In het begin viel het niet mee voor Sidney om weer aan het werk te gaan.
Hij moest echt weer in het werkritme komen maar ik hielp hem daar graag bij. Soms haalde ik hem thuis op, dat is nu niet meer nodig. We kregen ook gelijk een jobcoach die ons goed begeleidde.
Als ondernemer kun je heel eenvoudig gebruik maken van deze ondersteuning door contact op te nemen met WSP. Dat kan ik iedereen aanraden want al die regeltjes…... Het doel is natuurlijk om de loonwaarde van Sidney naar 100% te krijgen, daar hebben we allebei het meeste aan.’’

SROI-verplichting

De jonge ondernemer Niels Schep (24 jaar) is enorm gedreven en snapt goed hoe het als ondernemer werkt. Met de komst van Sidney kon hij extra werk verzetten. Een mooie groeistap ook voor zijn bedrijf. Voor grote aannemingsbedrijven is het extra aantrekkelijk om Schep in te zetten.
Door het label Doelgroepregister van Sidney voldoen ze daarmee in deze situatie ook aan de SROI-verplichting. Op het moment dat je als bedrijf opdrachten wilt uitvoeren voor een overheidsinstantie, is vaak een SROI-verplichting van toepassing. SROI staat voor Social Return On Investment en is ervoor bedoeld om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame manier aan het werk te krijgen.

‘Ik stimuleer hem om ondernemer te worden of zo te gaan denken’


Als het geen bomenseizoen is pakt Schep ook bouwklussen aan waar handen voor nodig zijn. Zoals het plaatsen van plafonds, schilderen en staalbouw.
Straks kunnen ze weer buiten aan de slag. Snoeien, kappen en het opruimen van processierupsen.
De extra benodigde begeleiding die Sidney aan het begin kreeg wordt steeds minder.
Schep heeft grootse plannen met Sidney: ‘’Ik stimuleer hem echt om ondernemer te worden, of in ieder geval zo te gaan denken. Veel geld verdienen, dat is toch fijn’’, lacht Schep.
‘’Straks met de rupsen gaat hij ook leidinggeven. Sidney heeft dit ook in zijn vorige baan gedaan. Goed om dat weer op te gaan pakken’’. Dus dat zien de mannen wel zitten.

Ontwikkelen

Sidney is blij met zijn baan bij Schep. Hij vertelt: ‘’Dat thuiszitten is niks. In eerste instantie schrok ik van het label Doelgroepregister, maar ik zie nu in dat mij het verder heeft geholpen. Het is mooi om te zien hoe Niels zijn bedrijf laat groeien. Daar help ik graag aan mee. Het is een afwisselende baan.’’

In beeld

‘’Als ondernemer wil je het liefst zelf zien wie er in het Doelgroepregister zitten’’, vertelt Schep. ‘’Maar het WSP helpt daar goed bij. In de toekomst sta ik zeker weer open voor iemand zoals Sidney’’. Om werkgevers eenvoudig kennis te laten maken met mensen met een arbeidshandicap organiseert het WerkgeversServicepunt een Online Meet & Greet XXL op 20 mei.

Meer informatie over deze middag staat op www.sociaalondernemenloont.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie