Afbeelding
aangeboden door gastrodeals.nl

Een horecazaak starten in coronatijd: hier moet je op letten

Algemeen

Ondanks dat het niet de meest gunstige tijd lijkt om een horecazaak te beginnen, zijn er genoeg enthousiaste ondernemers die de stap durven te zetten. Het coronavirus hoeft jouw plannen namelijk niet tegen te houden. Met de nodige aanpassingen kan je in (afgeslankte) vorm aan de slag.

Basis ingrediënten

Een bedrijf starten is altijd spannend, maar in coronatijd wellicht meer dan ooit. Om goed van start te gaan met jouw eigen horecazaak heb je een ondernemingsplan nodig. De basis ingrediënten voor dit plan zijn hetzelfde gebleven. In het plan vertel je iets over jouw concept, doelgroep, de financiën, benodigde vergunningen en licenties en de locatie waar je je wil gaan vestigen. Denk alvast na over wat je allemaal nodig hebt om van start te gaan. Zoals horeca apparatuur, meubilair voor de inrichting en leveranciers. Overweeg om in eerste instantie in afgeslankte vorm van start te gaan. Bijvoorbeeld met minder personeel en op een tijdelijke kleinere locatie.

Coronatijd

Belangrijk is om je te beseffen dat het coronavirus de markt heeft veranderd. Misschien wel blijvend. Wees daarom realistisch in je verwachtingen. Vanwege de crisis moet je over een aantal zaken nog beter nadenken en goede afspraken maken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de huur? Moet je doorbetalen bij een lockdown of kun je een passende regeling treffen? Laat dat alvast op papier zetten. Sluit ook zoveel mogelijk flexibele contracten af met een korte opzegtermijn. Zo zit je niet onnodig vast aan vervelende kosten als de zaak tijdelijk stil komt te staan. Zorg dat de basisverzekeringen in orde zijn en zorg dat je persoonlijk zo min mogelijk aansprakelijk bent.

Buiten belangrijker dan ooit

Buiten is in coronatijd belangrijker dan ooit. Zonder terras zal het lastiger worden om in alle seizoenen omzet te maken. Heb je geen terras? Informeer dan naar de mogelijkheden bij de gemeente om een tijdelijk terras te realiseren. De meeste gemeentes komen horeca ondernemers tegemoet en verruimen de regels tijdelijk. Als er geen ruimte is voor een terras kun je vragen of het toegestaan is om banken op de stoep of tegen de voorgevel aan te plaatsen.

Hybride horeca

Deze crisistijd vraagt ondernemers meer dan ooit om flexibel te zijn. Verwerk dat in jouw plan en maak bezorgen en take-away, vooral de eerste periode, onderdeel van je concept. Denk na hoe je gasten op meerdere momenten van de dag kunt bedienen en speel in op seizoenen en feestdagen. Een opvallende ontwikkeling is dat steeds meer horecazaken eigen webshops openen waar zij hun huisgemaakte sauzen, spreads, marinades en unieke smaakmakers te koop aanbieden. Het realiseren van meerdere inkomstenbronnen helpt om in onzekere tijden omzet te kunnen blijven realiseren. Zoek bijvoorbeeld de samenwerking op met lokale supermarkten en speciaalzaken. Ook het aanbieden van online kookworkshops en wijnproeverijen of het organiseren van online bingo’s kan helpen om op een alternatieve manier inkomsten te genereren.

Benut digitale kansen

De digitaliseringstrend kreeg een enorm boost door corona. We zijn massaal gewend geraakt aan het bestellen via QR-codes, contactloos afrekenen en online bestellen. Dit biedt kansen voor jouw zaak die je optimaal kunt benutten. Het maakt bestellen een stuk makkelijker en sneller. Dit kan de besteding per gast aanzienlijk verhogen en bovendien is er minder personeel nodig om bestellingen op te nemen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Franse culinaire historie in Filmhuis Veenendaal: Délicieux 15 uur geleden
Afbeelding
Keuring van dikbillen in Achterberg gaat niet door 22 uur geleden
Afbeelding
Voor eind van het jaar wordt lot kerk duidelijk 22 uur geleden
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours bij Rhenen op 11 aug, 15:28
Afbeelding
Bijzondere recordpoging: 700.000 dominostenen moeten gaan omvallen in Veense sporthal 11 aug, 10:32
Afbeelding
Classic Races op De Faktorij: ronkende motoren op Veens stratencircuit 11 aug, 07:30
Afbeelding
Rare rust Column 10 aug, 15:44