Afbeelding
aangeboden door ikbenfrits.nl

Hoe regel je de financiën bij een verhuizing?

17 mei 2021 om 13:43 Algemeen

Wanneer je een hypotheek afsluit bij het kopen van een woning, doe je dat over het algemeen voor een periode van enkele tientallen jaren. Maar wat nu als je de woning al eerder wilt verlaten? Krijg je dan te maken met ingewikkelde procedures of vervelende bijkomstigheden? Nee, dat hoeft gelukkig niet het geval te zijn. Vaak kun je de bestaande hypotheek meenemen naar je nieuwe woning, want die zul je immers ook moeten financieren. De opbrengsten van de oude woning vallen meestal weg tegen de uitgaven voor de nieuwe woning. Er zijn ook situaties denkbaar waarbij je een tweede hypotheek kunt afsluiten. Dat hoeft overigens niet aan een verhuizing te zijn gekoppeld. Meestal is daarvan zelfs geen sprake bij de mensen die kiezen voor een tweede hypotheek. Hoe zit dat precies? 

Redenen voor een tweede hypotheek

Als je ervoor kiest om niet te gaan verhuizen, maar de bestaande woning te gaan verbouwen, zul je daarvoor kosten moeten maken. Daarvoor bestaat de mogelijkheid om je bestaande hypotheek te verhogen. Je kunt daarbij handig gebruik maken van het feit dat de woning intussen meer waard is geworden. Een rekenvoorbeeldje: stel je voor dat je een woning acht jaar geleden kocht voor 300.000 euro. De kans is groot dat diezelfde woning inmiddels 350.000 euro waard is of misschien nog wel meer. Dat houdt in dat je op basis van de huidige woningwaarde ook een hoger bedrag kunt lenen. Op die manier is het dus mogelijk om de verbouwing te financieren vanuit de bestaande hypotheek, door die te verhogen. De maandlasten zullen dan uiteraard ook gaan stijgen. 

Alternatieve mogelijkheden

Heb je geen overwaarde op je huidige woning? Dan zit het verhogen van de hypotheek er niet in. Wel zou je dan kunnen informeren naar een investerings- of vastgoedhypotheek, die door sommige kredietverstrekkers wordt aangeboden. Houd er dan wel rekening mee dat dit in financieel opzicht een minder aantrekkelijke optie is. 

Oversluiten

Een andere optie is de bestaande hypotheek over te sluiten. Dat wil zeggen dat je in feite een nieuwe hypotheek afsluit, op basis van de nu geldende rente. In veel gevallen zal die rente lager zijn dan bij de vorige hypotheek, waardoor de maandlasten dalen. Als je dat combineert met de overwaarde van de woning, kun je tot een interessante optie komen die je in staat stelt om meer te kunnen investeren in nieuwe projecten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie