Het echtpaar Koomen maakt zich grote zorgen over de natuur en uitzicht op Plantage Willem III. (Foto: Jan van den Brink)
Het echtpaar Koomen maakt zich grote zorgen over de natuur en uitzicht op Plantage Willem III. (Foto: Jan van den Brink) Foto:

Protesten tegen windmolens in Elst: ‘Natuur en wildstand op de schop’

23 mei 2021 om 15:25 Algemeen

Door Henk Jansen

Elst - Plantage Willem III, het deel dat gelegen is achter het industriegebied Remmerden, is een prachtig natuurgebied waar niet alleen aanwonenden van genieten maar ook vele wandelaars uit de wijde regio. Hier gedijt ook de wildstand goed. ‘’Maar natuur en wildstand gaan op de schop. Een deel van het gebied wordt straks zeker aangetast als er zonnepanelen en windmolens worden geplaatst’’, meent het echtpaar Koomen. Zij maken deel uit van het actiecomité dat tegen de plaatsing van zonnepanelen en windmolens is.

Wethouder Jolanda de Heer liet op 19 april tijdens een bijeenkomst met omwonenden weten dat voor de aanleg van een ‘zonneveld’ een omgevingsvergunning nodig is.
En die is nog niet door de gemeente ontvangen. ‘’Het bevreemdt ons echter dat er al voorbereidende werkzaamheden zijn verricht zoals het trekken van een elektriciteitskabel door Stedin en er zijn inmiddels ook voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van wat lijkt op een transformatorhuis’’, aldus de heer Koomen.

Weggejaagd

Gerdien Koomen vervolgt: ‘’Plantage Willem III lijkt straks echt ten prooi te vallen. Het gebied met veel kleinwild. Zoals reeën, dassen, vossen, marters, steen en boommarters. Er zijn ook veel bijzondere vogels, waaronder kerk- en steenuilen, wespendieven, en nog veel meer bijzondere vogels. Ze hebben de mond vol over het beschermen van bepaalde diersoorten, maar die worden ons inziens met de aanleg van zonnepanelen en windmolens weggejaagd uit dit stuk natuurgebied.’’

De gemeente Rhenen is volgens het actiecomité van plan om op de landbouwgrond, aansluitend aan het natuurgebied, zonnepanelen en windmolens te plaatsen. ‘’Ook aan de andere kant van de Autoweg. Ook op landbouwgrond. Wij denken dat dat daarvoor niet de ideale plek is. Het zal niet bevorderlijk zijn voor de fraaie natuur en de wildstand.’’

Utrechts Landschap

Zijn er geen andere plekken in de omgeving te bedenken voor het aanleggen van zonnepanelen? ‘’Als actiecomité hopen we op steun van het Utrechts Landschap. In april hebben we een gesprek gehad met mevrouw De Heer, de verantwoordelijke wethouder. Dit gesprek bevredigde ons niet.

‘Er is contact met wethouder, maar niet bevredigend’


Op onze vragen werd ontwijkend, of helemaal niet geantwoord. We hopen toch dat er binnenkort weer een overleg met de wethouder plaatsvinden. We willen nu wel eens weten waar we echt aan toe zijn’’, aldus mevrouw Koomen. Navraag bij wethouder De Heer over de nog niet afgegeven vergunning, maar wel dat er inmiddels voorbereidende werkzaamheden zijn verricht, leverde het volgende antwoord op: ‘’De kabel die door Stedin is aangelegd betreft regulier onderhoud. En wat het transformatorhuis betreft, dat staat er voor een bedrijf op het industrieterrein nabij Plantage Willem III.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie