Deze windmolens komen er dus niet langs de A12 onderaan de Emminkhuizerberg! Maar er zijn meerdere bedreigingen voor Veenendaal.
Deze windmolens komen er dus niet langs de A12 onderaan de Emminkhuizerberg! Maar er zijn meerdere bedreigingen voor Veenendaal. (Foto: archief)

Geen windmolens langs A12 bij Veenendaal; wethouder Renswoude stapt op

30 juni 2021 om 11:27 Algemeen

Door Siem van Eck en Martin Brink

Renswoude - In de raadsvergadering van de gemeente Renswoude is op dinsdag 29 juni besloten om de twee windmolens op de Emminkhuizerberg niet te plaatsen. In een vergadering van ruim vier uur is er een besluit genomen. Samen met wethouder Sander van ‘t Foort stapt ook de ChristenUnie uit het college van B&W.

In een online raadsvergadering konden nabije bewoners en belanghebbende hun mening geven over de plaatsing van de windmolens. Hierna is de raad verder gaan vergaderen en heeft het om middernacht een besluit genomen om de windmolens niet te plaatsen op de Emminkhuizerberg mede dankzij onvoldoende draagvlak bij de bewoners.
Hierna heeft Van ’t Foort zijn taak als wethouder opgezegd. Hij was de trekker van de Regionale Energie Strategie (RES) Regio Foodvalley.

Niet geloofwaardig

In een korte reactie vertelt hij ‘’Met deze beslissing van de Renswoude raad is mijn positie als regionaal trekker van de RES mijns inziens niet meer geloofwaardig. Ik vind het ontzettend jammer dat er juist in mijn eigen gemeente onvoldoende draagvlak is voor het RES bod. Ik heb de overtuiging dat duurzame energie ontzettend nodig is voor de toekomst. Juist ons voorstel aan de raad gaf mijns inziens een goede invulling aan de opgave waar we als Renswoude en haar regio voor staan.”

Veel weerstand

Er was veel weerstand tegen de mogelijke komst van de windturbines. Vanuit Renswoude werd een actiegroep opgericht om te strijden tegen plaatsing zo dicht tegen de gemeentegrens aan. Ook streed en strijdt men tegen de mogelijke locatie van windmolens in Overberg, gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Een weiland is een optie voor plaatsing van één of meerdere turbines. Veenendaal heeft eerder besloten dat er op haar grondgebied geen plek is voor dergelijke gevaartes.
Vervolgens loerde de bedreiging aan de gemeentegrenzen. Die aan Renswoude is weliswaar bezworen maar onlangs heeft  ook Ede nieuwe plekken aangegeven. Een aantal staat dicht bij de Dragonderweg/Groene Grens in Veenendaal op papier. Inmiddels is de gemeente Veenendaal ook wakker geworden en heeft daartegen ernstig bezwaar tegen gemaakt.

Donderdag 1 juli wordt er in Renswoude vanaf 20.30 uur een openbare vergadering gehouden over de ontstane politieke situatie.

Geluisterd

Gerard Oostermeijer van de actiegroep laat weten het fijn te vinden ‘’dat raadsleden hebben geluisterd naar hun bewoners. De meeste inwoners zijn gewoon tegen, het voelt goed dat de democratie zegeviert. Dat er een wethouder en raadsleden opstappen is zuur. Dat was zeker niet onze bedoeling. Maar toch zijn de mensen in de omgeving Emminkhuizerberg ontzettend blij.’’ De groep blijft overigens strijden voor Overberg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie