Eén van de twee bruggen van de Erasmusstraat zal verdwijnen en krijgt een nieuwe bestemming in Leiden.
Eén van de twee bruggen van de Erasmusstraat zal verdwijnen en krijgt een nieuwe bestemming in Leiden. (Foto: Martin Brink/Rijnpost)

De brug die verdwijnt uit Veenendaal

2 juli 2021 om 10:14 Algemeen

Door Martin Brink

Veenendaal - Eén van de twee bruggen aan de Erasmusstraat in Veenendaal krijgt een nieuwe bestemming. Binnenkort wordt hij overgebracht naar Leiden waar het in een project wordt ingepast. Het verdwijnen van de brug uit Veenendaal is niet zo vreemd omdat één meer dan voldoende is en bewoners regelmatig klaagden over hangjongeren en overlast.

Wie een kijkje neemt bij de bruggen ziet dat ze wat viezig zijn, het struweel er om heen welig tiert maar constateert toch ook dat ze in puike conditie verkeren. De bruggen zitten goed in de verf en zijn ook niet echt oud.
Maar twee bruggen is eigenlijk teveel van het goede.

Zeker in een straat pal naast de Prins Clauslaan die eigenlijk alleen bedoeld is voor bestemmingsverkeer. Het loopt ook dood.
Het biedt toegang naar onder meer het grote appartementencomplex naast de rotonde en naar een zorglocatie aan het andere einde van de weg.

Waarom weg?

Maar waarom moet er dan één weg? Gemeentewoordvoerder Frank Bartelds heeft het antwoord bij de hand.
Hij legt uit: ‘’In de Erasmusstraat zijn een tweetal bruggen aanwezig op zeer korte afstand van elkaar waardoor de bruggen niet intensief gebruikt worden. Reden hiervoor is dat de bruggen als ontsluiting zijn aangelegd, maar door de aanleg van een parallelweg met ontsluiting nooit deze functie hebben vervuld.
Het gebruik is zeker voor de westelijk gelegen brug minimaal, mede doordat deze minder toegankelijk is door het ontbreken van oprit voor mindervaliden.
Er is ook op korte afstand een alternatieve route aanwezig.’’

Drugsdeals

De brug wordt volgens omwonenden regelmatig gebruikt door hangjongeren en vermoedelijk ook voor drugsdeals. Ondanks het weinige gebruik is wel onderhoud noodzakelijk om de kwaliteit op peil te houden.

Via website Bruggenbank toch ‘koper’ gevonden


Deze factoren samen hebben er voor gezorgd dat een aantal omwonenden aan de gemeente hebben gevraagd om de brug te verwijderen. Bartelds: ‘’Een verzoek waaraan wij gezien de bovenstaande argumenten aan mee willen werken, mits haalbaar binnen onder meer de financiële kaders.’’

Bruggenbank

Om dit mogelijk te maken is de brug aangeboden op de Bruggenbank. Dat is een initiatief om bruggen die verwijderd worden een tweede leven te geven. Deze site wordt flink bezocht. Er is een aantal keer interesse geweest voor de brug zonder dat verplaatsing haalbaar is gebleken.
Inmiddels is er met de gemeente Leiden wel het plan gemaakt om het te verplaatsen en is het voor hen zowel technisch als financieel haalbaar de brug toe te passen binnen een project. Er komt overigens geen brug terug. De brug wordt voor €1,- verkocht aan de gemeente Leiden. Zij dragen de kosten voor ontmantelen en vervoer. Het is afhankelijk van de planning van Leiden wanneer de brug wordt verwijderd. Dat is nog niet bekend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie