Zo wordt het oude kerkje ingepast in een woonhofje voor mensen met een beperking. (Foto: PR)
Zo wordt het oude kerkje ingepast in een woonhofje voor mensen met een beperking. (Foto: PR)

Bijzondere woonplek voor mensen met een beperking

25 juli 2021 om 10:02 Algemeen

Veenendaal - Aan een rustige zijstraat van de doorgaande Zandstraat aan de rand van het centrum van Veenendaal, komt een hofje, gebouwd achter een voormalig kerkje. Eind volgend jaar wonen daar 19 jongere mensen met een licht-verstandelijke beperking, met begeleiding van zorgorganisatie Reinaerde.

Het vervallen kerkje wordt gerenoveerd en biedt plek voor drie studio’s en gemeenschappelijke ruimten.
Eromheen komen nieuwbouwappartementen voor 16 cliënten. Met een mooie tuin vormt het een mooi hofje; straks echt een verborgen parel in Veenendaal.
Na de zomer kan de renovatie van de kerk en de nieuwbouw van start gaan. Reinaerde rondt dan ook af wie er kunnen komen wonen. Er is in Veenendaal al lang grote belangstelling onder mensen met een verstandelijke beperking naar woonruimte met begeleiding van Reinaerde: er is al jaren een wachtlijst.

Kenmerkende elementen

De ontwikkelende en beleggende partij Ingenious Tomorrow gaat het project ter hand nemen, samen met Huibers & Jarring als architectenbureau.
Zij zorgen er ook voor dat kenmerkende elementen van het kerkje, zoals de hoge plafonds en grote deuren, behouden blijven. Door de opzet en de plek sluit het hofje aan op veel wensen van cliënten, zoals privacy, zelfstandig boodschappen kunnen doen, winkelen, aanwezigheid van het openbaar vervoer en andere voorzieningen.
De cliënten krijgen begeleiding vanuit hun eigen appartement of studio. Er is altijd begeleiding aanwezig en overdag zijn de meeste cliënten op hun werk of naar hun dagbesteding.

Dominee Riekelhof

De gemeente heeft het hofje een nieuwe naam gegeven: de Dominee Riekelhof, vernoemd naar loodgieter Johannes Adrianus Riekel, die op latere leeftijd ontdekte dat hij een roeping had als predikant.
Na zijn studie werd hij in 1915 predikant in het kerkje Eben Haëzer aan de Zandstraat.
Hij was zeer betrokken bij het wel en wee en de goede onderlinge verhoudingen binnen zijn gemeente, had gevoel voor humor en zijn preken waren levendig. De Dominee Riekelhof belooft een geliefde nieuwe woonplek te worden voor de cliënten en medewerkers.
Naar verwachting kunnen inwoners van Veenendaal eind volgend jaar ook zien hoe het kerkje uit 1865 behouden is dankzij de nieuwe bestemming.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie