Columnist Jurgen Hillaert.
Columnist Jurgen Hillaert. Foto: PR

Column Jurgen Hillaert: ‘Glazen bol’

20 augustus 2021 om 15:05 Algemeen

‘’Een paar jaar geleden verscheen ‘de Canon van Veenendaal’. een uitgave van de Historische Vereniging Oud Veenendaal met een overzicht van vijftig thema’s en personen die van bijzondere betekenis voor Veenendaal zijn geweest. Uiteraard is hierin het jaartal 1566 opgenomen. Het jaar van de Beeldenstorm waar overal in Nederland kerken werden vernield, maar in Veenendaal juist de Salvatorkerk werd opgericht. Een markant feit. Maar ook de textiel- en sigarenindustrie kreeg uiteraard een plek in de Canon van Veenendaal.

Nog leuker dan terugblikken is vooruit fantaseren. Welke Veense ontwikkelingen in de komende decennia zouden in de volgende Canon van Veenendaal worden opgenomen? Ik waag me aan drie voorspellingen. Pin me er niet op vast. Ik denk dat Veenendaal deze eeuw een aantal omliggende dorpen zal opslorpen. Renswoude, Ederveen en Rhenen lijken me de eerste gegadigden.
Met de wereldwijde klimaatcrisis hoeven we ook niet gek op te kijken als we te maken krijgen met een nieuwe overstroming. De bekendste was die van 1855 en ook in 1995 scheelde het een haar of de Vallei was ondergelopen. Als de Grebbedijk tussen Wageningen en Rhenen doorbreekt - en die kans is minder klein dan je denkt - komt op meerdere plekken in Veenendaal het water tot 3,5 meter hoog te staan! In 2025 wordt daarom begonnen met versterking van het Hoornwerk in Rhenen. Tot die tijd is het hopen of bidden - het hangt er van af wie je spreekt - dat we de voeten droog houden.
Mijn derde voorspelling is hier waarschijnlijk vloeken in de kerk. Maar zoals God al eerder verdween uit Jorwerd, zal de ontkerkelijking ook in Veenendaal onontkoombaar zijn. Veel kerkgenootschappen raken leden kwijt en kerken en moskeeën krijgen nieuwe bestemmingen. Zoals de Pniëlkerk al een grandcafé is geworden en het voormalige Afscheidingskerkje aan de Zandstraat omgevormd wordt tot woonhof. In het verleden ligt het heden, in het nu wat worden zal, zoals de dichter Bilderdijk al zei.’’


Reageren? Mail naar veensteken@streekverkenner.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie