Links vooraan regiomanager Jac van den Berg, daarnaast Herman Diepeveen. Rechts vooraan Dirk Methorst, daarnaast Gert Albers.
Links vooraan regiomanager Jac van den Berg, daarnaast Herman Diepeveen. Rechts vooraan Dirk Methorst, daarnaast Gert Albers. Marco Diepeveen

Over Rood helpt ondernemers in nood: Stijging hulpvraag met 50 procent sinds coronatijd

10 december 2023 om 07:11 Zakelijk Tips van de redactie

VEENENDAAL Wat SchuldHulpMaatje Veenendaal en het gemeentelijke Budgetloket betekenen voor particulieren, doet Over Rood voor ondernemers en zzp’ers. Hulp en perspectief bieden aan hen wie het water aan de lippen staat, die worstelen met problematische schulden en financieel in de knoop zitten.

door Marco Diepeveen

Eerst de verontrustende cijfers. Nederland blijft zitten in een economische recessie, met een krimp van 0,2 in het derde kwartaal van 2023. Het is een onzekere en onrustige tijd. Het consumentenvertrouwen daalt op de langere termijn. Vergeleken met een jaar geleden gaven consumenten in september 2 procent minder uit.

Vooral de bouw, de horeca en de detailhandel verkeren in financieel zwaar weer. Bij 27.000 ondernemers staat nog een coronabelastingschuld open. De Belastingdienst stuurt hen dwangbevelen voor invordering. Het aantal faillissementen ligt al maandenlang hoger dan vorig jaar. Een faillissementsgolf blijft echter gelukkig (vooralsnog) uit. 

Het extra vet op de botten bij ondernemers verdampt door stijgende huur, rente en personeels- en inkoopkosten. Ook personeelstekorten nopen sommige zaken hun deuren te sluiten. Daarom zien verschillende hulporganisaties steeds vaker ondernemers aankloppen.

EXPERTISE IN HUIS

Zoals Over Rood, een landelijke non-profitorganisatie die ondernemers in financiële nood begeleidt met één van de tweehonderd vrijwilligers. Dat zijn vaak (oud-)ondernemers, soms ook ervaringsdeskundigen. In 2020 werden 607 hulptrajecten gestart. Dit jaar staat de teller al op 1.465.

In de Gelderse Vallei is oud-rijwielhandelaar Dirk Methorst trajectbegeleider van Over Rood, samen met tien collega’s. ,,Sinds de coronatijd steeg het aantal hulpvragen van ondernemers in onze regio met 50 procent. De participerende gemeenten en de Belastingdienst verwijzen zzp’ers en mkb’ers met problematische schulden door naar ons. De gemeenten verstrekken de adressen.”

Ondernemers op zwart zaad zitten niet te wachten op hoge rekeningen van dure adviesbureaus. Wij hebben genoeg expertise in huis

Bij grote ondernemingen houden de eigen accountant en de fiscalist de vinger aan de pols. Niet bij het kleinere mkb. Hulp van Over Rood is kosteloos en geschiedt aan huis. ,,Ondernemers op zwart zaad zitten niet te wachten op hoge rekeningen van dure adviesbureaus. Wij hebben genoeg expertise in huis. Ons regioteam bestaat uit (oud-)ondernemers zoals ikzelf. Waaronder ook een fiscalist en een jurist.”

De uitgestelde omzet- en inkomstenbelasting uit de coronajaren 2020 en 2021 vordert de Belastingdienst dit jaar in. Bij uitblijven van betaling kan de deurwaarder op de stoep verschijnen. ,,Dat levert ondernemers veel stress op. Het is lastig en mooi tegelijk om daar als vrijwilliger bij Over Rood mee om te gaan en te helpen aan oplossingen.”

DREMPEL LIGT HOOG

Niets doen is geen optie. ,,Je kunt terugbetaling van schulden aan de Belastingdienst en je leveranciers niet eindeloos voor je uit blijven schuiven. Compagnons binnen een vof zijn hoofdelijk aansprakelijk en steken ook privégeld in hun zaak. Dat geldt ook voor eenmanszaken. Hoe eerder mensen aan de bel trekken voor hulp, hoe sneller we kunnen bijsturen. Maar de drempel ligt hoog. Ondernemers schamen zich en lopen niet te koop met hun misère. Ze boksen maar door en verzuimen hulp in te schakelen. Onverstandig. Van onze cliënten gaat 60 procent failliet, de rest maakt een doorstart.”

Hoe eerder mensen aan de bel trekken voor hulp, hoe sneller we kunnen bijsturen. Maar de drempel ligt hoog

Administratie, acquisitie, reclame, in- en verkoop: zzp’ers houden meerdere ballen tegelijk in de lucht. ,,In hun uppie moeten zij van alle markten thuis zijn en hun aandacht verdelen. Daar gaat het vaak fout. De boekhouding vormt dan een ondergeschoven kindje, door tijdgebrek en/of onkunde. Bovendien rekenen talloze zzp’ers een te laag uurtarief, om tegen de concurrentie op te boksen. Te laag is niet marktconform. Daarmee snijd je jezelf financieel in de vingers. Tel daarbij op dat velen uit kostenoverwegingen geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben afgesloten. Word je langdurig uitgeschakeld, dan zit je goed in de penarie. Spaar ook voor je pensioen, wat bovendien belastingtechnisch interessant is.”

PERSPECTIEF CREËREN

Over Rood neemt niet de boekhouding van de hulpvragers over. ,,De vrijwilliger kijkt mee en adviseert. Wij brengen eerst overzicht, inzicht en orde, werken toe naar een balans tussen inkomsten en uitgaven, maken samen een plan voor schuldsanering of schuldvoldoening, geven advies om effectiever en efficiënter te ondernemen en verwijzen door naar professionele hulp indien noodzakelijk. Dus weer perspectief creëren. Uiteraard is volledig vertrouwen en inzage in de boeken een must. Schaam je niet en geef volledige openheid van zaken. Want wij werken discreet.”

Nuttige zakelijke tips van een ervaren ondernemer: ,,De helft van de zzp’ers verdient nog niet het minimumloon. Verhoging van je uurtarief kán een oplossing zijn uit je financiële crisis. Bepaal een goed en reëel uurloon. Stem daar je arbeidsongeschiktheidsverzekering op af. Verdiep je in marketing en verbeter die om meer klanten te trekken. Kun je voordeliger en slimmer inkopen? Bij leveranciers valt altijd wel wat te regelen. Beweeg ook creatief en proactief mee met de trends in de markt. Maak een financiële reserve voor de belastingen. Volg een boekhoudcursus. Maar het belangrijkste: begrijp de financiële cijfers van je onderneming en handel daarnaar.”

w www.overrood.nl/locatie/gelderse-vallei/ 

Marco Diepeveen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie