'Frieda' op de stoep van het gemeentehuis in Veenendaal. De plek die ze zo goed kent en waar ze de weg vond om uit haar schulden te kunnen komen. (Foto: Gertjan van Capellen)
'Frieda' op de stoep van het gemeentehuis in Veenendaal. De plek die ze zo goed kent en waar ze de weg vond om uit haar schulden te kunnen komen. (Foto: Gertjan van Capellen)

Schulden in Veenendaal: licht aan het einde van de tunnel...

21 januari 2021 om 15:24 Algemeen

Door Gertjan van Capellen

Veenendaal - Frieda (niet haar echte naam, wel bij de redactie bekend) heeft een schuld van liefst € 40.000. ‘’Door Schuldhulpmaatje Veenendaal zie ik nu weer licht aan het eind van de tunnel’’, zegt ze. Op dit moment vragen zo’n honderdduizend mensen met schulden hulp aan gemeenten en vrijwilligersorganisaties. De schatting is dat ongeveer zes keer zoveel mensen schulden hebben. Dit aantal zal fors meer worden, nu de coronacrisis om ons heen grijpt. Dat wordt bevestigd door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, het NIBUD.

De in Veenendaal woonachtige Frieda (43), moeder van vier kinderen heeft al 15 á 20 jaar met schulden te maken en zit nu ruim een half jaar in de schuldsanering. Met nog een kleine 2½ jaar te gaan doet zij in het gemeentehuis openhartig haar verhaal, soms met een traan maar gelukkig ook met een lach. Er gloort licht aan het eind van de tunnel. Met dank aan de gemeente maar in het bijzonder aan de vrijwilligers van Schuldhulpmaatje.

Laagdrempelige hulp

Frieda doet haar verhaal in deze krant om mensen met schulden te helpen. Hen te laten weten dat er laagdrempelige hulp is. En dat die hulp gratis is. “Wacht niet langer, maar schakel hulp in. Doe het tijdig, zodat je niet verder in de problemen raakt”, zegt Frieda.
Samen met haar schuldhulpmaatje Petra, die haar vanaf 2017 begeleidt, vertelt zij waardoor de schulden konden oplopen tot zo’n slordige € 40.000.
Frieda: “Mijn ex-man leende zo’n 15 á 20 jaar geleden geld bij de bank om te investeren in zijn vaderland in Afrika.
Ik had het volste vertrouwen in hem.
En in zijn verhaal dat de investering geld zou gaan opleveren. Maar het liep anders dan we voor ogen hadden”, aldus Frieda, “ik heb er geen cent van gezien”.

Gescheiden

“Na een huwelijk van meer dan 16 jaar zijn we in 2016 gescheiden”, gaat zij verder, “toen kwam ik alleen te staan in de opvoeding van onze 4 kinderen. De jongste was toen nog een baby. M’n leven moest ik opnieuw oppakken, dat kostte veel energie. De geldproblemen werden erger en erger. Ik dichtte het ene gat met het andere gat. Ik opende de post niet meer, ik kon het toch niet oplossen. Ik was ten einde raad. Dat je niet gelijk aanklopt om hulp heeft te maken met schaamte, terwijl het juist belangrijk is om op tijd aan de bel te trekken.’’

Petra

Frieda verder: ‘’Je loopt er niet mee te koop, niet bij je familie of in je directe omgeving. Via internet heb ik hulp gevraagd aan Schuldhulpmaatje. Sinds 2017 komt Petra bij mij thuis. Met haar heb ik een goed contact, gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen. Zij heeft mij geholpen bij de stappen die ik moest nemen om tot sanering van de schulden te komen.
Zonder die hulp had ik niet op het punt gestaan waar ik nu ben. Ik heb nu een week-budget waar ik van leef. Wat overblijft van mijn inkomsten na aftrek van de vaste lasten wordt apart gezet ter aflossing van de schulden. Ik ben nu aan het aftellen!”

Normaal gezin

Frieda groeide op in een normaal gezin, zonder geldproblemen. Ze heeft altijd gewerkt, ze zit al 20 jaar in haar vak. Ook toen de kinderen nog heel klein waren heeft Frieda altijd meegedraaid in het arbeidsproces. Ook dat vraagt het nodige van haar want ze wordt geacht representatief op haar werk te verschijnen.
Gelukkig kon ze naar de voedsel- en kledingbank. De eerste maanden stond ze daar met tranen in haar ogen, ze wilde daar helemaal niet zijn, ze schaamde zich. Ze vertelt dat de vrijwilligers bij de voedselbank betrokken mensen zijn waar ze zich welkom voelt.
De producten zijn goed met soms luxe vlees en onbespoten verse groenten van de Veenendaalse Stadsakkers. En met de feestdagen is er altijd wat extra’s. Op de vraag of iedereen in de schulden kan raken antwoordt ze bevestigend: “Zeker nu we middenin de coronacrisis zitten zullen huishoudens met betalingsproblemen blijven toenemen. Hoe ik met de coronacrisis omga? De schuldencrisis heeft me al behoorlijk in het nauw gedreven, maar ook de eerste lockdown was heftig met vier kinderen waarvan er drie thuis onderwijs moesten volgen.’’

Beste van maken

‘’Gelukkig is mijn baan nog niet in gevaar gekomen. Voor de rest maken wij er het beste van. Aan je kinderen en de buitenwereld laat je een opgewekt gezicht zien maar ik kan je verzekeren dat het heel zwaar weegt.
Schulden laten je bukken. Ze vlakken je bewustzijn af. Je kunt niet meer logisch nadenken en doen. Het is verdrietig, je staat machteloos en het veroorzaakt stress en slapeloosheid. Mijn grote angst was dat ik mijn huis uitgezet werd.
Gelukkig is het zover niet gekomen en is die schuld inmiddels opgelost. Maar daarnaast heb je te maken met alle andere deurwaarders. Die legden beslag op mijn inkomen, zodat ik ook heel weinig van mijn loon overhield. Ik deed er alles aan om rond te komen. Ik bespaarde op kleding, op boodschappen en ging nergens meer naar toe”, aldus Frieda. Toen mijn ex en ik nog getrouwd waren hebben we ook al eens aangeklopt bij de gemeente voor schuldhulp. Het bleek namelijk dat mijn ex niet met geld kon omgaan en dat we onze verplichtingen niet konden nakomen. Helaas mislukte dat traject.
Voor zoiets moet je samen gaan en dat lukte niet. Na de scheiding heb ik nog een keer aangeklopt. Ik kreeg het verzoek om terug te komen als ik meer ging werken, het liefst fulltime. Anders zouden de schuldeisers niet akkoord gaan met een schuldenregeling. Naast de zorg voor mijn kinderen was het niet mogelijk om meer te werken dan ik al deed. Ik zorgde namelijk alleen voor ze, omdat mijn ex in het buitenland ging wonen. Meer werken zag ik niet zitten, voor mijn gevoel ging die deur dicht. In 2017 kwam ik in contact met een schuldhulpmaatje. Dat is mijn redding geweest. Petra dacht mee wat wel kon en zij is meegegaan toen ik opnieuw aanklopte bij de gemeente. Nu zit ik sinds april van dit jaar in de schuldsanering.
Tegen de mensen die betalingsproblemen hebben of in de schulden dreigen te komen zou ik dan ook willen zeggen: ”Vraag hulp! Wacht er niet te lang mee, zoals ik heb gedaan.
Er is meer mogelijk dan je denkt!”

Zwaar

Hoe kijk je erop terug op al die jaren? “Vooropgesteld waren de afgelopen jaren heel zwaar. Ik snap dan ook niet dat het al die jaren is gegaan zoals het ging. Ik kijk er naar uit om zonder schulden te zijn. Financieel ben ik nu zelfstandig en dat hoop ik ook te blijven. Ik ervaar nu rust en ik zie het allemaal weer van de rooskleurige kant. Ik durf zelfs te zeggen dat ik optimistisch gestemd ben voor de toekomst. Ik ben er sterker uitgekomen. De kinderen en ik hebben het goed met elkaar. De oudste heeft een vriendje met een zwembad in de tuin waar hij eens een feestje had. Na afloop zei hij tegen mij: “Zij zijn rijk met spullen, wij zijn rijk in ons hart.”

Informatie: Schuldhulpmaatje.nl, shmveen@gmail.com, 06-18555808.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie