Afbeelding
Mincke van Schuppen Uitvaartbegeleiding

Omgaan met de dood: help…: Afscheid nemen is belangrijk in een rouwproces

26 maart 2024 om 17:22 Zakelijk

VEENENDAAL De vrouw had besloten haar lichaam ter beschikking te stellen van de wetenschap. Een keuze, die door haar man en dochters volledig werd gerespecteerd. 

Toen zij plotseling overleed, kwamen haar dochters te staan voor de mantelzorg van hun vader. Hun moeder had dat altijd gedaan, met geweldige liefde en toewijding. Haar lichaam werd opgehaald. Er werd gezegd: ‘Neem nog even een moment samen om afscheid te nemen.’ Maar de aandacht van de dochters ging al heel snel terug naar hun vader. 

De oudste dochter ging voor hem zorgen en hield dit tien weken vol. Toen was de energie op en waren zij blij dat er een plekje voor meneer vrijkwam in een verpleeghuis. 

PIJNLIJK GEMIS

Toen vier maanden later ook hun vader overleed, kwam ik met de dochters in contact. Ze waren verdrietig: binnen een halfjaar hadden ze beide ouders verloren. Ja, natuurlijk kwam er een afscheid voor hun vader. De uitvaart moest mooi zijn. Zoals hij het graag wilde. In die gesprekken werd steeds duidelijker dat de dochters het als een pijnlijk gemis ervaarden dat zij geen afscheid hadden kunnen nemen van hun moeder. 

AFSCHEID VOOR BEIDEN

Uit onderzoek blijkt dat afscheid nemen erg belangrijk is in het proces van rouwverwerking. Dat daar een moment voor gekozen moet worden. Dat er een plaats van afscheid is. Dat er tijd voor is. Hoe je dat doet, kan iedereen helemaal zelf invullen. Ook als mensen ervoor kiezen zich ter beschikking te stellen voor de wetenschap, mogen de nabestaanden mij bellen om samen na te denken over een afscheid! 

In deze situatie, waarin nog geen ruimte was geweest voor afscheid, hebben we ervoor gekozen om tijdens de uitvaart van hun vader óók afscheid te nemen van hun moeder. Met mooie rituelen en woorden. Eenvoudig. Veelzeggend. Voor de dochters en voor iedereen die om dit gezin heen staat. Als het gaat om afscheid nemen, is geen enkele situatie hetzelfde. In overleg met de familie zoeken we altijd wat passend is. De geijkte paden zijn voor mij dan niet belangrijk. Veel belangrijker is dat wie achterblijft verder kan met het verdriet. Verder kan gaan met het leven. 

EXCURSIE NAAR RESOMATORIUM

Iedere eerste zaterdag van de maand organiseer ik een excursie. Je ziet dan wat er achter de schermen van een uitvaart gebeurt. De eerstvolgende is op 6 april aanstaande. We gaan dan naar Uitvaartcentrum en Resomatorium ‘t Vijfde Seizoen aan de Ommerenseveldweg 8A in Ommeren. 

Resomeren is een nieuwe vorm van lijkbezorging, die nu nog niet gekozen kan worden in Nederland, maar dat zal niet lang meer duren. Wil je er meer van weten, meld je dan aan per e-mail of telefonisch. 

Heb jij vragen? Kom gerust eens langs. Iedere woensdagmorgen kun je zomaar bij mij binnenlopen van 9.00 tot 10.30 uur. De koffie staat klaar. Komt jou die dag niet uit, dan maken we een afspraak op een tijdstip dat jou wél past.

Dit artikel wordt u aangeboden door Mincke van Schuppen Uitvaartbegeleiding. Bezoekadres op afspraak: Zandstraat 59, kamer 023 Veenendaal, of ik kom bij u langs. Vast inloopmoment woensdag 9.00-10.30 uur zonder afspraak. Meer info: www.minckevanschuppen.nl, uitvaart@minckevanschuppen.nl of tel. 0318-250888 (24/7 bereikbaar).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie