Afbeelding
Sophie Roessingh

De slaapspecialist: Wat voor een slaper bent u?

20 februari 2024 om 15:12 Zakelijk

RHENEN De Slaapspecialist: een maandelijks terugkerende rubriek over slapen, waarin Hendrik Jan van Beek, eigenaar en adviseur van beddenspeciaalzaak Van Beek Bedden Rhenen, wetenswaardigheden over slapen en zijn bedgeheimen met ons deelt! Deze maand gaan we het hebben over: ‘wat voor een slaper bent u?’

NIET IEDEREEN IS DEZELFDE SLAPER

Wie herkent het niet, toch op tijd naar bed gegaan en gewoon niet in slaap kunnen vallen. Schaapjes tellen, kopje warme melk drinken, draaien op je zij, op je rug en op je buik, maar niets helpt. De slaap vatten lukt niet, ondanks dat je een goed bed hebt, een goed kussen, een lekker zacht dekbed en heerlijk fris bedtextiel. Vaak hoor ik een klant in de winkel zeggen: ,,dan zijn we op vakantie en dan slaap ik op een lekker hard bed in een hotel of caravan en slaap ik als een roosje.” Niet zo gek toch?

BUIK, RUG OF ZIJSLAPER

Een ‘one size fits all’ matras voor de buik-, rug- en zijslaper. Ik hoor u denken, kan dat? 1 matras voor alle slaaphoudingen? Dat zou super fijn zijn. Ook voor mijn collectie in de winkel. Heerlijk, 1 matras waar ik een ieder mee kan bedienen. Of toch niet? 

Nee, zeker niet. Dat zijn de matrassen die online worden aangeprezen, vast wel bij u bekend. Niet ieder mens heeft dezelfde bouw, gewicht, taille, heup en schouder. Niet iedereen is rug-, buik- of zijslaper. De een heeft het snel warm in bed, de ander krijgt het welbekende duwtje omdat er gesnurkt wordt. 

Dat maakt mijn vak ook zo leuk. Ieder mens is anders en heeft een andere slaapbehoefte. Ik breng altijd eerst in kaart: hoe slaapt u nu, welk matras bed heeft u nu, wat zijn uw wensen en waar kan ik rekening mee houden als het gaat om klachten. 

WAAR GAAT HET GOED EN WANNEER GAAT HET MIS?

Luisteren naar de klant, dan gaat het goed. De ‘buikslaper’ vraagt om een steviger heupgedeelte in het matras om overstrekking in de onderrug te voorkomen. 

De ‘zijslaper’ vraagt vaak om een andere ondersteuning. Hierbij is de taille, de heup en het lordose gedeelte erg belangrijk. Wat vooral ook niet vergeten mag worden is: waar ben je het zwaarst, dat is rondom je organen en dat kan bij de een meer zijn dan bij de ander. 

Het zou ideaal zijn als iedereen een ‘rugslaper’ zou zijn. Dit is de meest ideale slaaphouding voor het gehele lichaam mits er een goed ondersteunend matras en bodem onder ligt. Helaas is het rugslapen maar een kleine groep slapers gegund. Meer dan 80 procent van de slapers krijgt alsnog het duwtje omdat er een groot bos omgezaagd wordt (snurken). 

Ik wens u hoe dan ook een goede nachtrust.

Dit artikel wordt u aangeboden door Van Beek Bedden, Herenstraat 37, 3911 JB Rhenen. Tel. 0317-618305, info@vanbeekbedden.nlwww.vanbeekbedden.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie