Wethouder Marco Verloop: ,,We zijn hier niet financieel op voorbereid. We weten niet precies waar dit op uit gaat komen.
Wethouder Marco Verloop: ,,We zijn hier niet financieel op voorbereid. We weten niet precies waar dit op uit gaat komen." Jeroen Bos

Meer kosten door WOZ-bezwaarbedrijven: ‘Mensen worden opgejaagd’

22 maart 2023 om 12:45 Wonen

VEENENDAAL Het aantal bezwaren op de WOZ-waarde lijkt explosief te zijn gestegen. SP, CDA en VVD hadden hier vragen over. Wethouder Marco Verloop legt uit hoe de waarden zo omhoog zijn gegaan en ziet ook een sterkte stijging van bezwaarbureaus die volgens het no cure, no pay principe werken. Deze kosten de inwoner echter uiteindelijk zelf meer geld.

,,Veel mensen zullen de jaarlijkse WOZ aanslag niet als feestje zien, maar voor ons ook niet als gemeente. De kosten voor het in bezwaar gaan via no cure, no pay (NCNP) bedrijven loopt enorm op, zien we om ons heen. We zien ook dat in 2021 en 2022 toevalligerwijze 709 mensen in bezwaar zijn gegaan. En in beide gevallen ongeveer 50/50 over de beide groepen verdeeld. Het viel ons heel erg op dat mensen die in 2021 en 2022 via NCNP bedrijven bezwaar indienden, maar voor 10 tot 30 procent gelijk kregen. Terwijl mensen die het zelf indienen 56 tot 72 procent gelijk kregen. Dat laat zien dat het voor onze inwoners en voor onze gemeente veel beter is als de mensen het zelf doen’’, constateert Sietse van der Bij van de SP.

HALF MILJOEN

Het aantal bezwaren dat ongegrond was, lag voor inwoners in 2021 op 141 tegen 350 ongegronde bezwaren van de bedrijven die aangeven hierin gespecialiseerd te zijn. En ook in 2022 waren er bij inwoners maar 95 tegen 261 ongegronde bezwaren van de bedrijven. ,,Maar nu in 2023 zien we na twee weken al 1800 bezwaarmakers. Waarvan 1050 via NCNP lopen en 750 mensen die dit zelf doen’’, zegt Van der Bij. De SP wil weten of Veenendaal deze kosten kan betalen. Veenendaal moest de NCNP bedrijven in 2019 bijna 83.000 euro betalen en bijna 93.000 in 2020. Dit was ruim 139.000 in 2021 en vorig jaar bijna 108.000 euro. ,,Dit kan over deze periode op gaan lopen tot meer dan een half miljoen aan kosten voor de gemeente.’’

WOZ OMHOOG

Ook de VVD had inmiddels vragen gesteld. ,,Met name zien we NCNP bureaus die volop adverteren en dus daardoor de bezwaren veelvuldig omhoog zijn gegaan. Het merendeel van bezwaren door die bedrijfjes wordt afgewezen. Maar ondertussen kost het de gemeente wel geld. Niemand is daarbij gediend, behalve de bureautjes zelf. Het kost de gemeenschap geld’’, ziet Yvonne Bottema van de VVD. 

Zij pleit tevens voor een betere communicatie hoe mensen zelf bezwaar in kunnen dienen. Dit is vaak succesvoller en kostenbesparend voor de samenleving, meent de SP. De wethouder legt uit dat door de gestegen huizenprijzen en het overbieden, ook woningen in de buurt een hogere waarde hebben gekregen. ,,Dit tilt al de WOZ-waarden omhoog.’’

REKENING

Harold Schonewille van het CDA denkt dat veel inwoners dit niet weten of begrijpen. En men juist op zoek is naar informatie. Wanneer dit rechtstreeks bij de gemeente gebeurt, scheelt dat veel belastinggeld dat nu opgaat aan NCNP bedrijven. ,,We zien dat een aantal bureaus aan de weg timmert en onze inwoners exorbitante voordelen voorspiegelen. We hebben het vermoeden dat de bureautjes er stevig aan verdienen, terwijl de voordelen voor onze inwoners zeer beperkt zijn. Mensen worden opgejaagd: laat ik het maar proberen. Bij ons komen er dus meer bezwaren binnen. We zijn hier niet financieel op voorbereid. We weten niet precies waar dit op uit gaat komen. Onder andere onze inwoners betalen straks de rekening’’, besluit Verloop.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie