Afbeelding
Gevelrenovatie24

Gemeente geeft subsidie voor aantrekkelijker maken gevels binnenstad

30 maart 2024 om 16:24 Winkels

VEENENDAAL Eigenaren van winkelpanden in het kernwinkelgebied kunnen een bijdrage krijgen voor het opknappen van hun gevel. De gemeente heeft een subsidiebedrag beschikbaar gesteld voor het herstellen van gevels om een positieve beleving van het straatbeeld te krijgen. Of om deze te vergroenen met een verticale tuin, dat tevens hittestress kan tegengaan.

door Peter Kuijpers

D66, CDA, Lokaal Veenendaal, GroenLinks en PvdA hadden vorig jaar voorgesteld geld uit te trekken voor gevelverbetering en -vergroening in de Binnenstad. Zij combineerden het doel van een vitale binnenstad met het voelbare probleem van hittestress. Door een verlaging van het subsidiebudget voor onderhoud van monumenten wilden de partijen 40.000 euro die daardoor beschikbaar kwam eenmalig in een project steken om iets aan de gevels te doen: ,,Het uiterlijk van de panden in Veenendaal heeft directe invloed op de aantrekkelijkheid van onze binnenstad. Het toevoegen van vergroening aan de gevels doet de hittestress in onze binnenstad afnemen.’’

REPRESENTATIEF Door een regeling in te stellen waarbij eigenaren een bijdrage ontvangen, kan Veenendaal deze twee punten realiseren. Ook ProVeenendaal, ChristenUnie en de VVD steunden dit voorstel en met een meerderheid kreeg het college de opdracht een subsidie op te tuigen. ,,Deze subsidieregeling geeft de mogelijkheid in 2024 eenmalig een subsidie van maximaal 10.000 euro aan te vragen voor het verbeteren en/of vergroenen van de representatieve gevel van een winkelpand in de winkelstraten van het kernwinkelgebied’’, hebben burgemeester en wethouders nu vastgesteld. En deze subsidiepot heeft maximaal 40.000 euro om uit te keren.

GEBIED ,,Gevelverbetering kan bijdragen aan het verbeteren van de aantrekkelijkheid van de winkelstraten van het centrum. Bij veel panden is sprake van achterstallig onderhoud of is de oorspronkelijke architectuur niet meer zichtbaar door nieuwe toevoeging van materialen. Subsidie voor vergroening wordt alleen verleend voor niet monumentale panden’’, aldus de gemeente. Alleen gebouwen in de open winkelstraten in het kernwinkelgebied komen in aanmerking. Op een kaart zijn dit panden aan de J.G. Sandbrinkstraat vanaf het Horecaplein richting Kerkewijk, aan De Markt, Hoofdstraat, Hoogstraat tot aan het Zwaaiplein en de Zandstraat tot aan de Fluiterstraat.

VOORWAARDEN Veenendaal heeft een aantal voorwaarden gesteld. De verticale tuin moet wel volledig zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte en dus aan de voorzijde of zijgevel van een hoekpand komen. Hiervoor is wel een omgevingsvergunning nodig en het groen moet minstens vijf jaar in goede staat blijven. Anders kan de gemeente de subsidie geheel of gedeeltelijk terugvorderen. ,,De verticale tuin draagt bij aan de verbetering van de uitstraling van de gevel en de winkelstraat. Hij zorgt voor een betere verbinding van de onderpui en de verdiepingen’’, zijn tevens voorwaarden voor de vergroening van de gevel.

AANTREKKELIJK Een pandeigenaar ontvangt maximaal de helft van de kosten als subsidie van de gemeente, met een maximum van 10.000 euro per gebouw. Hierbij heeft het college verder als voorwaarden opgenomen dat het alleen voor gevels is die een negatieve beleving van het straatbeeld geven door goedkope materialen, achterstallig onderhoud of schade. De aanpassingen moeten een verbetering van het straatbeeld geven. Ook wil Veenendaal bijdragen aan de verbetering van een gevel, wanneer een eigenaar deze wil herstellen of terugbrengen naar de originele staat: ,,Het weer in het zicht brengen en herstellen van nog aanwezige originele materialen en stijlelementen.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie