Afbeelding
Henny Jansen

Reizigers waarderen Veenendaalse stations beter dan vorig jaar

3 februari 2023 om 10:16 Verkeer en vervoer Tips van de redactie

VEENENDAAL Reizigers waren in 2022 wederom iets meer te tevreden over hun station dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2022, een onderzoek door I&O Research in opdracht van NS en ProRail onder 85.000 reizigers. Reizigers gaven stations vorig jaar een gemiddeld rapportcijfer van 7,32. In 2021 was dat 7,31 en in 2016 was dat nog 6,94. ProRail en NS voeren dit onderzoek elk jaar uit om te weten hoe reizigers over de stations denken en waar we nog verbeteringen kunnen doorvoeren.

Stations Veenendaal Centrum, Veenendaal West en Rhenen krijgen van de reizigers het cijfer 7,4. Daarmee scoren ze iets hoger dan het landelijke gemiddelde en de Veenendaalse stations ook hoger dan het rapportcijfer 7,2 van vorig jaar. ‘Rhenen’ scoorde vorig jaar nog een 7,5. De drie stations krijgen van de reizigers een aanzienlijk hogere dan station Veenendaal-De Klomp, dat station krijgt een 6,6 (was vorig jaar nog 7,0).

WENSEN VAN REIZIGERS

,,Dat de waardering voor stations al zeven jaar stijgt, laat zien dat we goed aansluiten op de wensen van onze reizigers. Stations zijn al lang niet meer alleen de plek waarop je op de trein wacht. Ze zijn een verlengstuk van de stad en omgeving geworden, van waaruit je je reis kunt voorzetten met een deelfiets, -ebike, -scooter of -auto. Je kunt er lekker eten, elkaar ontmoeten of nog snel even een boodschap doen”, aldus Femke Woudstra, directeur Stationsmanagement en Exploitatie van NS. 

WELZIJN OP STATION

Daarnaast groeit de maatschappelijke rol van het station. ,,Het welzijn op het station wordt steeds belangrijker. Denk aan het rookverbod dat we in 2020 op alle stations en perrons hebben ingevoerd, de ruim 250 watertappunten op stations voor gratis drinkwater en sinds 2022 is op alle stations een AED aanwezig”, aldus Wim Gideonse, a.i. Directeur Stations van ProRail.

KLIMMEN-RANSDAAL

Het meest gewaardeerde station van Nederland is Klimmen-Ransdaal. Dit station op de Zuid-Limburgse Heuvellandlijn kreeg een 8,3 als rapportcijfer. Reizigers waarderen dit station om zijn mooie ligging in het heuvelige landschap en vanwege het monumentale stationsgebouw uit 1913 met restaurant en terras op het perron. Op de Heuvellandlijn zijn ook nummers twee en drie te vinden: station Schin op Geul kreeg van reizigers een 8,2 en station Valkenburg een 8,1. Station Lage Zwaluwe in Noord-Brabant kreeg van reizigers het laagste cijfer en de enige onvoldoende: een 5,2.

Kijk hier voor de volledige ranglijst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie