Afbeelding
Pixabay

Veenendaal doet mee in aanpak verkeersveiligheid

13 november 2021 om 18:14 Verkeer en vervoer

VEENENDAAL Nul verkeersslachtoffers in 2050! Dat is waar ook de gemeente Veenendaal zich voor inzet. ,,Hoewel dit voor mij nu al mag zijn’’, aldus wethouder Engbert Stroobosscher. Veenendaal sluit zich daarom aan bij de intentieovereenkomst aanpak verkeersveiligheid.

De verkeersveiligheid in Nederland is de afgelopen jaren verslechterd, terwijl deze in de decennia daarvoor, tussen 1973 en 2010, juist beter werd. De daling van het aantal verkeersdoden stagneert en het aantal verkeersgewonden stijgt, landelijk gezien. Het aantal verkeersdoden in Veenendaal was in 2017 twee personen en daarna tot en met vorig jaar ieder jaar één. In 2017 waren er 84 verkeersgewonden in Veenendaal en vorig jaar toch nog 59. Het aantal ongevallen met alleen materiële schade loopt de afgelopen drie jaar weer op van tweehonderd naar vorig jaar 241. ,,Veenendaal kent niet echt onveilige situaties. Bijna in alle gevallen is echt te spreken van een ongeluk, waar niet goed is uitgekeken’’, vervolgt de wethouder.

RISICO In de intentieverklaring verkeersveiligheid ‘Samen richting nul verkeersslachtoffers’ is gesteld dat het verkeersbeeld verandert. Het is steeds drukker, er komen meer en nieuwe soorten voertuigen bij. Ouderen blijven langer mobiel en innovatieve technologieën zorgen voor meer afleiding in het verkeer. Daarom willen alle wegbeheerders, Rijk, provincies en gemeenten, samenwerken om de verkeersveiligheid te verbeteren. 

Vooral voor basisschoolleerlingen onderweg naar school en in de schoolomgeving, maar tevens middelbare scholieren en jonge brom- en snorfietsers is dit hard nodig. Daarnaast ook oudere (elektrische) fietsers en de wegbeheerders letten op snelheidsovertredingen, rijden onder invloed en dergelijke. ,,In Veenendaal werken we hier ook continu aan. En kijken er nu tevens naar extra flitspalen langs een paar wegen te plaatsen. Of zo’n groen smileybord, wanneer je netjes aan de snelheid houdt.’’

RIJKSGELDEN Wethouder Stroobosscher zal namens Veenendaal de intentieovereenkomst tekenen. ,,Door mee te doen, kunnen we ook in aanmerking komen voor extra subsidies om Veenendaal veiliger te maken voor alle verkeersdeelnemers.’’ De gemeente heeft volgens de wethouder al een aantal plekken ‘in the picture’ om nog eens naar te gaan kijken. Met de ‘Impulsgelden verkeersveiligheid’ van het Rijk kan dit zonder dat het extra financiële lasten geeft op de gemeentelijke begroting.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie