Bestuursleden bezig met het uitladen van de dozen bij wijkcentrum Plein Zuid. Van links naar rechts Monique Lenoire, Maria van Rossum, Ineke van den Bosch en Mart Lenoire.
Bestuursleden bezig met het uitladen van de dozen bij wijkcentrum Plein Zuid. Van links naar rechts Monique Lenoire, Maria van Rossum, Ineke van den Bosch en Mart Lenoire. Martin Brink

Groei en Bloei tijdelijk gered met nieuw onderkomen in Plein Zuid

3 november 2021 om 16:12 Verenigingen

VEENENDAAL Als er één ding is waar iedereen ontzettend blij van wordt, al was het in feite op de valreep, is dat er een goede behuizing is gevonden. Al wordt dat wel als tijdelijke oplossing beschouwd. Vorige week woensdag waren de bestuursleden van de vereniging Groei en Bloei Veenendaal/Rhenen druk bezig om de laatste verhuisdozen uit te pakken. De nieuwe locatie is het wijkcentrum Plein Zuid aan het einde van de Doctor Colijnstraat. Voorlopig kunnen ze er mee uit de voeten, al is de wetenschap dat dit ook weer tijdelijk is omdat Plein Zuid plaats gaat maken voor iets anders.

door Martin Brink

Drie jaar geleden kreeg het bestuur al geluiden dat de locatie aan de Karel Fabritiusstraat moest worden verlaten. Sinds 1999 zat de afdeling hier samen met het IVN dat hier de hoofdhuurder was. Een uitstekende accommodatie, voorheen een kleuterschool, die de gebruikers de naam De Groenhof hadden meegegeven. ,,Het voelde als iets eigens”, zegt Mart Lenoire, pr-man van Groei en Bloei. 

Maar De Groenhof maakt volgend jaar plaats voor een nieuwe school, een zogenaamde IKC, een Integraal Kind Centrum, locatie Zuid. Daar waar kinderen van 0 tot de leeftijd dat ze naar de middelbare school gaan een beschermde omgeving vinden. ,,We hebben vroeg genoeg aangegeven waar we naar toe konden. Twee jaar geleden zijn we echt aan het lobbyen gegaan”, zegt Lenoire. Vervolgens hoorde men maar niets. ,,Ik heb op een goed moment gezegd dat we zo niet verder konden. En dat er niets anders zou resten dan om de afdeling op te heffen.”

VEENS Welzijnsorganisatie Veens bood uitkomst. Die was bereid om de club onderdak te bieden in Plein Zuid, eveneens een niet zo heel oud schoolgebouw waar meerdere organisaties in zitten. In feite is hier buurthuis De Geut naar toe verhuisd en ook een kinderdagverblijf en andere clubs maken er gebruik van. ,,We huren een lokaal per activiteit. We hebben dus geen vaste ruimte. Wel een kast waar we veel in kwijt kunnen”, stelt Maria van Rossum, secretaris van de vereniging.

Deze locatie is een goede tijdelijke oplossing. ,,We hopen straks op iets beters”, zegt voorzitter Monique Lenoire. Bekend is dat in de komende jaren tal van scholen verhuizen door samen te gaan en dat gebouwen dus leeg komen te gaan. Een aantal gaat plat, andere krijgen een nieuwe bestemming. De vereniging hoopt dat één van deze panden ook een onderkomen voor Groei en Bloei kan worden. Het IVN, dat ook in De Groenhof zat, krijgt een accommodatie terug: het voormalige onderkomen van peuterspeelzaal Haasje Wip aan het Prins Willem Alexanderpark. Die verhuisde elders naar het PWA-park en maakt nu onderdeel uit van KC Prinses Amalia.

ALOM BEKEND De afdeling bestaat sinds 1965 en telt nu 150 leden. Die komen uit Veenendaal, Rhenen maar ook van plaatsen wat verder weg. ,,Ik zou zeggen, de sfeer is bij ons bijzonder goed”, zegt Monique Lenoire. Haar man vult aan: ,,Bijzonder is dat één van de oprichters, Mimi Wielaert, nog onder ons is.”

Groei en Bloei mag dan wel geen extreem hoog ledenaantal hebben (,,Door de coronatijd groeit die licht!”), in Veenendaal is ze alom bekend. Denk bijvoorbeeld aan de Geraniummarkt, de (bloemschik)cursussen die gehouden worden, de excursies, deelname aan het project Heuvelrugtuin in Rhenen en het maken van kerststukjes in De Cultuurfabriek in december. Daar mag iedereen, tegen een klein bedrag, onder begeleiding mooie kerststukjes maken. Materiaal is aanwezig. Ook is er jaarlijks de Floraliawedstrijd onder basisscholen. Wie de mooiste plant weet op te kweken maakt kans op een prijs.

JUBILEUMBOMEN Groei en Bloei Veenendaal heeft bij jubilea bomen geplant. Opmerkelijk is dat een aantal bomen het niet hebben overleefd. De Vaantjesboom aan de Bevrijdingslaan bijvoorbeeld maar ook recent de Anna Paulownaboom in het plantsoen aan de Noorderkroon die in 2015 bij het 50-jarig bestaan werd geplant met burgemeester Wouter Kolff. ,,Daar staat nu een rode stip op”, zegt Mart Lenoire. ,,Die boom is dus dood, hij heeft gewoon te weinig water gehad. Binnen het bestuur gaan we bekijken of er een nieuwe kan komen.” Bij het 75-jarig bestaan van Van Dijk Groenvoorziening werd in maart 2020 samen met Groei en Bloei door burgemeester Gert-Jan Kats een rode beuk geplaatst in het plantsoen tegenover de Nieuwe Molen. Hopelijk heeft die een langer leven beschoren.

B&W-TAFEL De ruimte in Plein Zuid is zeer beperkt. Veel gebruiks- en archiefstukken heeft men daarom tijdelijk bij bestuursleden ondergebracht. Maar voor andere grote zaken is geen plek en wordt een nieuwe bestemming gezocht. ,,We hadden bijvoorbeeld een ontzettend grote tafel in gebruik waar vroeger burgemeester en wethouders aan vergaderden. Die was nog prima maar voor ons veel te groot.”

Die verhuisde naar de werkplaats Boschwijk van Bartiméus in Doorn. Bartiméus is de opvang voor slechtzienden en blinden. Mart Lenoire is hier nauw bij betrokken. Ook veel stoelen zijn hier naar toe overgebracht. De vergadertafel dateert uit de jaren tachtig. Ook het IVN kreeg een exemplaar.

De volgende activiteit is al op donderdag 11 november vanaf 20.00 uur. Dan komt Gerard van Buiten van de Botanische Tuin Utrecht spreken over planten uit de Bijbel en hoe deze zijn in te passen in tuinen. Opgeven: veenendaal.groei.nl

Het oude bestuur met voorzitter Harry Barrau (2e van r) vergadert aan de B&W-tafel.
Bestuursleden bezig met het uitladen van de dozen bij wijkcentrum Plein Zuid.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie