De grote diepvries van Achterberg oogt als een 'transformatorhuisje'.
De grote diepvries van Achterberg oogt als een 'transformatorhuisje'. Jan van den Brink

Diepvriesvereniging leeft als nooit tevoren: grote diepvriezer in een ‘transformatorhuisje’ in Achterberg

30 maart 2024 om 07:30 Verenigingen Tips van de redactie

ACHTERBERG Een diepvrieskluis huren? Is dat niet iets van voorbije tijden? Overal in den lande stoppen verenigingen die een grote diepvrieskluis beheren. Er is simpelweg geen animo meer voor. Het is iets van vroeger, zo lijkt het, en overal een langzame dood gestorven. Zeker nadat een diepvries thuis gemeengoed werd stopten de verenigingen bij bosjes. Invriezen van groenten, vlees en dergelijke is in deze tijd niet direct meer nodig en grote gezinnen zijn eerder uitzondering dan regel.

door Martin Brink en Henk Jansen

Zo niet in deze regio. In het landelijke Achterberg floreert de vereniging als nooit tevoren. David van Laar, de voorzitter van de club, weet er alles van. Het mooie is: hij kan weer leden inschrijven!

Her en der zie je de bijna identieke gebouwtjes nog staan, sommige zelfs aan de buitenzijde met een duidelijke verwijzing dat het pand een grote diepvries herbergt. In De Kraats naar Bennekom staat er ook één.

Soms zijn ze niet meer in gebruik en dienen ze uitsluitend als een vergeten relict uit het voorbije verleden. In Achterberg staat er één aan de Hogesteeg, achter de nieuwbouw. De nog opmerkelijk goed leesbare eerste steen van het gebouwtje, dat oogt als een transformatorhuisje, verraadt dat de adellijke burgemeestersvrouw J.M.A. Bosch van Rosenthal-den Tex op Koninginnedag 30 april 1959 de eerste steen heeft gelegd.

Het pand wordt beheerd door de ‘Coöperatieve Diepvriesvereniging Achterberg’ waarvan de leden vooral vlees en groenten in de gehuurde diepvriesladen stoppen.

GOED ALTERNATIEF

Tijdelijke vriescapaciteit nodig? Een vriesruimte huren, zoals kleine en ruime vriesladen is een uitstekende keus en een goed alternatief als men tijdelijk (extra) vriescapaciteit nodig hebt. Tijdelijke of permanente vriesladen zijn de oplossing bij calamiteiten, reparaties van een kapotte vriezer of koeling thuis of een vriezer die niet optimaal meer vriest, of een vriezer die te klein is om het aanbod aan vlees, groenten en wat dies meer zij in op te slaan. Dan is het huren van een vrieslade de oplossing. Die mogelijkheid wordt geboden door de ‘Coöperatieve Diepvriesvereniging Achterberg’.

David van Laar, actief als agrariër in het kerndorp van de gemeente Rhenen en ook organisator van de landelijke dikbillenkeuring op zijn land, is voorzitter van de vereniging. Hij vertelt over het gemak en het alternatief van het huren van diepvriesladen. ,,Het komt natuurlijk wel eens voor dat grote en kleine vriezers thuis uitvallen of niet goed meer koelen. Met alle gevolgen van dien voor de diepvriesproducten, zoals vlees, groenten en brood die men of vriezend en goed koelend wil bewaren. Om zo de kwaliteit van het product te bewaren.”

,,Het kan natuurlijk ook zijn dat de vriezers thuis niet voldoende capaciteit van opslag bieden, zoals bijvoorbeeld het invriezen van een heel varken of een halve koe, dan is het huren van een ruime diepvrieslade, zelfs van 100 liter grootte, zoals bij onze coöperatie de oplossing. Lades die bij onze vereniging kunnen worden gehuurd. Er zijn kleine en grote laden. Vriezers en voorvriezers.’’

SLEUTELS

Gebruikers van de diepvriesruimtes hebben 24 uur per dag toegang tot de laden. David van Laar vervolgt: ,,De huurders krijgen de beschikking over twee sleutels: een voordeursleutel en een sleutel voor de lade die gehuurd wordt. Voor het huren van een lade betaalt men jaarlijks een bedrag. Er bestaat ook de mogelijkheid om een lade tijdelijk te huren. Voor een maand bijvoorbeeld als er dringend iets nodig is om in te vriezen vanwege een verbouwing thuis of een uitbreiding van de vriesproductie. Als coöperatieve diepvriesvereniging bieden we tal van mogelijkheden. Zij die geïnteresseerd zijn of meer willen weten over de mogelijkheden van vriezen of koelen vertellen we graag vrijblijvend de mogelijkheden.’’

Wie meer informatie wenst kan contact opnemen met voorzitter David van Laar op telefoon 06-29136499 of Jos Hootsen, de beheerder van de opslagruimte aan de Hogesteeg 1 in Achterberg. Hij is bereiken op telefoon 06-36568097.

Tekst bedoeld voor de agrarische bevolking van Achterberg.
Afbeelding
David van Laar toont de diepvriesladen in het onderkomen aan de Hogesteeg 1 in Achterberg.
Afbeelding
Diepvries Achterberg Hogesteeg
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Martin Brink
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie