Bram Bregman in de kerkzaal van de Ontmoetingskerk aan de Anjerlaan in Rhenen.
Bram Bregman in de kerkzaal van de Ontmoetingskerk aan de Anjerlaan in Rhenen. Henk Jansen

Ambulant dominee Bregman neemt afscheid van de Rhenense Ontmoetingskerk

17 juni 2022 om 07:32 Religie

RHENEN Voor Bram Bregman (67) zit het erop als ambulant dominee. Op 10 juli neemt de in Tricht wonende predikant officieel afscheid van de Rhenense Ontmoetingkerk (PKN). Zijn laatste dienst is op zondag 19 juni. Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd reflecteerde de boerenzoon vorig jaar als ambulant predikant op de functie in Rhenen. Wel met de restrictie dat het maar een jaar zou duren.

door Henk Jansen

Bregman volgde de met emeritaat vertrokken Ton van Vliet op. Bregman op zijn beurt wordt in de Ontmoetingskerk (PKN) Rhenen weer opgevolgd door Peter Breure. De predikant van de Ichthuskerk in Voorthuizen is beroepen in Rhenen.

VEEL LEZEN Na werkzaam te zijn geweest in de werktuigbouw begon Bregman op zijn 30e jaar met de studie theologie. Hij kwam uit een gelovig gezin dat een boerenbedrijf runde. ,,Ik speelde basketbal en liep bij een van de wedstrijden en fikse beenbreuk op. Ik kwam thuis te zitten en vanaf dat moment ben ik gaan lezen. Veel lezen. Met name theologische boeken.’’

MOOI JAAR De inwoner van Tricht kijkt terug op een mooi jaar in Rhenen. ,,Ik voelde me hier in de Ontmoetingskerk gewaardeerd en opgenomen. Vanaf de eerste dag had ik het gevoel in een warm nest terecht te zijn gekomen. Dat gevoel is in het verloop van het jaar alleen maar warmer en intenser geworden. Dat bespeurde ik via feedback van de kerkgangers. Mijn liefde voor Jezus en zijn boodschap is in Rhenen goed ontvangen.”

Vanaf de eerste dag had ik het gevoel in een warm nest terecht te zijn gekomen.

Hij gaat verder: ,,Ik sta voor dat elk mens welkom moet zijn. Met een warm hart in de kerk wordt ontvangen en met een nog warmer hart naar huis terugkeert. Er was een klik met de mensen die de kerkdiensten bezochten. Ik stelde me benaderbaan, open en zelfs kwetsbaar op voor de bezoekers. Waar ik echter in mijn periode in de Ontmoetingskerk niet aan toegekomen ben, is meer mensen in Rhenen door middel activiteiten kennis te laten maken met de kerk. Bijvoorbeeld via optredens. Van een popkoor dat liederen met een boodschap brengt. En zo zijn er nog tal van activiteiten om de mens dichter bij Jezus te brengen te bedenken”, legt Bregman uit.

LICHT ,,Mijn boodschap was ook meer pastorale zorg te bieden. Via een pastoraal team of een bezoekersgroep. Ik zou, wat mijn periode in Rhenen betreft, willen afsluiten met de woorden uit de Bergrede: laat jullie licht schijnen, want jullie zijn het licht in de wereld. Voorts wens ik de Ontmoetingskerk een mooie tijd toe met mijn opvolger Peter Breure. Ik draag de warmte van de kerkgangers van de Ontmoetingskerk voor altijd in mijn hart mee.’’

Opvolger Peter Breure werd in 2015 bevestigd als predikant van de Ichthuskerk in Voorthuizen. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. Voordat hij als predikant ging werken was hij leraar scheikunde aan het Christelijk College Nassau-Veluwe in Harderwijk. In Rhenen wordt hij op zondag 10 juli bevestigd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie