Water, struiken en slingerpaadjes: meer hoeft een geoefende wandelaar niet te hebben. Aart (links) en Teus nemen alvast een voorsprong.
Water, struiken en slingerpaadjes: meer hoeft een geoefende wandelaar niet te hebben. Aart (links) en Teus nemen alvast een voorsprong. Martin Brink

Pleidooi voor nieuwe wandelroutes in Veenendaal: ‘Een beetje struiken, water en een slingerend pad’

22 maart 2023 om 07:58 Recreatie

VEENENDAAL Wandelaars zien graag een beetje water, wat struiken en een slingerend wandelpad. ,,Dat zoek ik ook altijd op.” Dat zegt Aart Aalbers, naast een bekende Veenendaler ook een fanatieke wandelaar. Samen met zijn vrouw Joke trekt hij er wekelijks meerdere keren op uit.

Het is een gezond en een goedkoop tijdverdrijf. Bovendien zien ze nogal eens wat. Aart: ,,En als we verder weg gaan, dan gaan we ook altijd een hapje eten. Dan hebben we geen omkijken naar eten koken.” Inmiddels kent hij Veenendaal op zijn duimpje maar de gemeente heeft nog altijd verrassingen voor hem in petto. Met Aart én met raadslid Teus Nieboer van Pro Veenendaal maken we een wandelrondje. Niet zomaar. Nee, Aart heeft grootse plannen voor een heuse wandelroute in en om Veenendaal. In Teus heeft hij een medestander gevonden.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Ook de surfvijver, hier één van de toegangspaden, biedt volop mogelijkheden om wat te zien. - Martin Brink

,,Weet je dat wij heel in de verte familie van elkaar zijn?”, aldus Aart Aalbers, de man die de historie van Veenendaal ook als zijn broekzak kent. ,,In de zestiende eeuw zijn we gerelateerd aan onze stamvader Hardeman”, zegt hij als gespreksopening over een wandeling rond Veenendaal. Want wandelen is een passie van hem. Aart toont zich daarom een vurig pleitbezorger voor deze vorm van bewegen. ,,Begin januari liepen we langs de Kromme Rijn. Wat een wandelaars waren daar! Ik dacht: wij hebben hier in Veenendaal toch ook een vaart? Kan daar ook geen mooie wandeling langs gemaakt worden, afgewisseld met punten waar wat te vertellen valt?”

LINEA RECTA NAAR BUITEN

Aart merkte dat bestaande wandelingen wel beginnen in Veenendaal maar linea recta naar buiten de gemeente voeren. Dat moet anders, dacht hij. ,,Je moet de wandelaars laten ervaren dat hier ook wat te zien valt.” Hij zette zijn hartenkreten op Twitter. Het idee werd als eerste opgepikt door Teus Nieboer van Pro Veenendaal. Hij is raadslid met onder meer sport, economie en het promoten van de binnenstad in zijn portefeuille. En laat dat nu juist raakvlakken hebben met het idee van Aart. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Aart Aalbers heeft op een kaart de nieuwe wandelroute uitgetekend. - Martin Brink

Die maakte op de plattegrond van Veenendaal een wandelroute van ongeveer vijftien kilometer met een ‘stop’ op plekken waar iets te zien valt of waar iets is gebeurd. Dat kan via een toelichting op een bordje. Het is een soort combi van een stadswandeling en een klompenpad. Start- en eindpunt is de parkeerplaats aan de rand van het Stadspark. Aart: ,,Mensen van buiten moet je niet direct naar het centrum sturen waar parkeerplaatsen vaak plaatsen betaald zijn. In de route komen ze daar vanzelf. En zorg dat er voldoende horecapunten zijn.”

EIGEN OMGEVING ONTDEKKEN

Er is volgens hem nog genoeg te zien in Veenendaal: ,,Het is een beetje je eigen omgeving ontdekken. Ik wandel met regelmaat met kinderen van de Calvijnschool. Dan vraag ik bijvoorbeeld: hoe oud is deze wijk of waarom heet dit hier Molenstraat? Dan moet er toch ergens een molen staan? Vaak weten ze dat niet, maar uitgelegd gaan ze toch heel anders naar de omgeving kijken.”

Dat beaamt ook Teus Nieboer, in het dagelijks leven leraar Nederlands op Het Perron. Ook hij trekt er met de leerlingen op uit om zo aanschouwelijk onderwijs te geven. Hij deelt dezelfde ervaringen als Aart. Op bepaalde plaatsen is de route te verlengen of te verkorten om zogenoemde ‘achtjes’ maken. Dat is wat wandelaars graag willen. En iets van de omgeving leren zoals bij de Van Schuppenbrug, de Gilbertgaard, de Rode Haan, het Watersnoodmonument en het dierenparkje Ruisseveen. Wie de route wil verlengen kan bijvoorbeeld kennismaken met de wijk Oost en de Groene Grens. Een tweede startpunt zou bijvoorbeeld bij het NS-station kunnen zijn om vandaar uit naar het eerste routebordje te lopen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Markeringspunten, zoals deze voor sporten in het Stadspark, zijn belangrijk in wandelroutes. - Martin Brink

FONTEIN EN SCHELPENPAADJES

Aart heeft in de route ook een tippel langs de Industrielaan opgenomen. Dat is een wat lang en saai stuk. Dus: ,,Maak in de vijver een mooie fontein, net zoals ze in Ede hebben gedaan. Dan is het meteen wat vrolijker.” Hij pleit ook om schelpenpaadjes aan te leggen. ,,Dan hoeven wandelaars niet op het fietspad te lopen. Die mijden namelijk asfalt.”

Maarre: er zijn toch al enkele jaren Veense Ommetjes en de Veense Buitenommetjes? Ze zijn nota bene door een groepje van fanatieke wandelaars en specialisten gemaakt. De Ommetjes waren te koop in de voormalige Stadswinkel. Ook op de website zijn ze te downloaden. Volgens Aart is dat allemaal wat omslachtig. ,,Niemand gaat zo’n wandeling kopen. Wandelaars willen direct wandelen en wat zien.” 

WENSENBRIEFJE

Daarom is het volgens hem essentieel dat er markeringspunten komen. ,,Met een pijltje bijvoorbeeld. Dat is ook om goede referenties te krijgen. En zorg dat je terecht komt op sites zoals die van het Utrechts Landschap, NS of Komoot. En er zijn vast nog wel subsidiemogelijkheden.” Ook een belangrijke wens: ,,Bekijk of er op mooie uitzichtpunten ook bankjes langs de route staan of komen. Een lange afstandswandelaar wil graag ook even rusten en iets drinken!”

(de tekst gaat onder de foto verder)


De plattegrond van Veenendaal met daarop bijzondere punten aangegeven. - Martin Brink

Raadslid Teus Nieboer heeft van Aart wat huiswerk meegekregen. Op een wensenbriefje staat onder meer dat bij de start een infobord moet komen, dat in de route het NS-station gemarkeerd wordt maar ook bushaltes voor wie met het openbaar vervoer komt.

Wat Teus met de handreikingen gaat doen? ,,Ik ga eens kijken wat we met verschillende partijen voor elkaar kunnen krijgen. Misschien is er geld nodig. Dan brengen we het in de raad.” Het laatste nieuws is dat de eerste contacten zijn gelegd met het Routebureau Utrecht voor aansluiting bij het wandelroutenetwerk Utrecht-oost.


Aart Aalbers en Teus Nieboer. - Martin Brink

Martin Brink
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie