Afbeelding
Jaap van den Broek

Opstalrecht voor gebouwen wielervereniging AXA Valleirenners in Veenendaal

31 maart 2024 om 12:00 Recreatie

VEENENDAAL Wielervereniging AXA Valleirenners heeft bij de gehuurde wielerbaan langs de A12 enkele gebouwen staan. Maar de grond is van de gemeente en deze kwam er onlangs achter dat de kantine, berghokken en het juryhuisje juridisch tevens haar eigendom zijn. Veenendaal wil nu met een opstalrecht vastleggen, dat de gebouwen van de wielervereniging zijn.

door Peter Kuijpers

,,De grond waar de wielervereniging AXA Valleirenners gebruik van maakt aan de Waardgelder 3 is al in 2010 aan hen verhuurd. Voor een periode tot en met december 2035. Hier staan een aantal gebouwen op, zoals een kantine met berghok, een los berghok en juryhuisje. Het is echter zo dat gebouwen automatisch toebehoren aan de eigenaar van de grond, terwijl deze eigenlijk van de vereniging zijn. Inclusief het onderhoud daarvan’’, legt wethouder Dylan Lochtenberg uit. ,,Omdat er niets is vastgelegd omtrent het eigendom van de opstallen, zijn deze nu door natrekking eigendom van de gemeente”, is gebleken.

EIGENDOM

 ,,Voor beide partijen is echter duidelijk dat de opstallen feitelijk niet van de gemeente, maar van de wielervereniging zijn. Gemeente en de wielervereniging willen vastleggen dat het eigendom van de wielervereniging is, door het aangaan van een opstalovereenkomst. Het recht van opstal geldt, gelijk aan de huurovereenkomst, tot 31 december 2035.” Veenendaal gaat nu met de AXA Valleirenners deze overeenkomst aan voor de opstalrechten van de drie gebouwen die zij rondom de wielerbaan bouwde voor haar activiteiten. Hiervoor heeft de gemeente een aantal voorwaarden opgenomen.

AKTE

,,Wat we nu doen is het juridisch vastleggen van de situatie, zoals deze eigenlijk al jaren is’’, besluit de wethouder. De gemeente moet daarbij nog wel rekening houden met het Didam-arrest, waarbij anderen officieel ook zouden kunnen vragen gebruik te maken van deze grond. Gebeurt dit niet binnen een gestelde termijn, kan Veenendaal de overeenkomst bekrachtigen. ,,Daarna maakt de notaris een akte van vestiging op. Dan is het opstalrecht gevestigd en ligt het eigendom van de opstallen vast”, besluit de gemeente. De kosten voor deze akte is voor rekening van de wielervereniging en zij zal jaarlijks 100 euro betalen aan retributie voor het opstalrecht.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie