Afbeelding
Pixabay

Veense hoogspanningskabels gaan in 2024 onder de grond

19 december 2023 om 16:38 Politiek

VEENENDAAL De schop gaat volgend jaar de Veenendaalse grond in om hoogspanningskabels ondergronds te brengen. Dit is volgens het bestemmingsplan dat al in 2022 werd vastgesteld. Vanaf 2025 zullen ook hoogspanningsmasten uit de gemeente worden verwijderd. 

,,Ik ben ontzettend trots dat we deze mijlpaal hebben bereikt, waar veel mensen hun steentje aan hebben bijgedragen”, meldt wethouder Engbert Stroobosscher. ,,Het is een volgende en hele belangrijke stap in het proces om de hoogspanningskabels ondergronds te brengen. Een proces waar we al jaren mee bezig zijn. Vooral achter de schermen, maar vanaf 2024 ook echt zichtbaar. TenneT heeft de aannemers al gecontracteerd om aan de slag te gaan.”

LANGE WORTELS

Voor de realisatie van het project moeten verschillende bomen worden gekapt of (tijdelijk) verplaatst. Deze staan bijvoorbeeld op een plek waar een werkterrein komt om de kabels onder de grond te brengen. Of de bomen staan op grond waaronder de kabels komen te liggen en waar straks geen diepwortelende bomen meer zijn toegestaan. 

Uit een eerste onderzoek bleek dat er 1.325 bomen gekapt moesten worden. Dat aantal is teruggebracht tot maximaal 44 bomen. Netbeheerder TenneT gaat in februari aan de slag met het kappen en verplanten. Hiervoor is op 12 december een vergunning afgegeven. Voor elke gekapte boom, wordt een nieuwe teruggeplant. Waar mogelijk gebeurt dat in dezelfde wijk. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie