Afbeelding
Pixabay

Ook voor gemeente Veenendaal komt 2023 duurder uit

21 november 2023 om 07:39 Politiek

VEENENDAAL Het laatste overzicht over de inkomsten en uitgaven van dit jaar komt opnieuw positief uit voor Veenendaal. Lopende het jaar kijkt de gemeente driemaal of de financiën in de pas lopen met haar verwachting. Door enkele voordelen houdt Veenendaal bij deze derde bestuursrapportage bijna een miljoen euro over. Toch viel dit jaar wel zo’n twee miljoen euro duurder uit dan zij eerder had berekend.

door Peter Kuijpers

,,We zien een positief resultaat van 901.000 euro in deze laatste rapportage over de financiën. Veenendaal begon dit jaar met de verwachting een 160.000 euro over te kunnen houden, maar bij de eerste rapportage kwam al naar voren dat we bijna 5 miljoen meer nodig zouden hebben in 2023. Bij het tweede moment dat we een overzicht bekeken liepen we daarop 1,88 miljoen euro in en nu hebben we opnieuw geld over. In totaal hebben we dit jaar zo’n twee miljoen euro extra nodig gehad dan vorig jaar gedacht. De definitieve afronding volgt bij het maken van de jaarrekening in de eerste helft van volgend jaar’’, beschrijft wethouder Marco Verloop.

We zien een positief resultaat van 901.000 euro in deze laatste rapportage over de financiën

AFWIJKINGEN

Veenendaal zag dat zij ruim 7 ton minder kreeg voor de Energietoeslag, maar had ook enkele voordelen door lagere lasten bij bestratingen, afschrijvingen en rente voor de lopende rekeningen. ,,Bij dit laatste overzicht hebben we een aantal afwijkingen gezien in onder andere de Energietoeslag, maar tevens een voordeel in de uitgaven bij het leerlingenvervoer. We hebben ook extra geld van het Rijk gehad en willen deze inkomsten en kosten zichtbaar houden. Zo hebben we onder andere 3,2 miljoen euro over voor de opvang van mensen uit Oekraïne. Dit willen we nu apart noteren en in een Reserve ‘Ontheemden’ opnemen’’, aldus de wethouder.

We hebben 3,2 miljoen euro over voor de opvang van mensen uit Oekraïne

ONTHEEMDEN

‘De opvang van ontheemden is in 2022 en 2023 bekostigd door middel van een door het Rijk ontvangen specifieke uitkering.’ Meerdere gemeenten hebben nu besloten voor toekomstige kosten het geld dat zij over hebben in een reserve te storten. Veenendaal ontving dit jaar 5 miljoen euro aan rijksbijdrage en houdt naar verwachting 1,7 miljoen over. Ook over vorig jaar was er iets meer dan 1,5 miljoen euro niet besteed aan de opvang voor ontheemden. Het college stelt de raad naast het maken van deze reserve voor tevens geld uit te trekken als investering voor verschillende werkzaamheden.

PROJECTEN

Omdat niet alle projecten dit jaar zijn afgerond willen burgemeester en wethouders dit nu niet bestede geld naar volgend jaar doorschuiven. Het gaat dan om 9,652 miljoen euro en er is nu ook al gekeken naar hogere kosten van enkele nieuwe projecten. Zo heeft het lichtobject dat onlangs is onthuld op het Horecaplein meer gekost dan verwacht. ‘De raming van de werkzaamheden was nog van voor de oorlog in Oekraïne en er is in de raming geen rekening gehouden met een veiligheidskeuring van het element in de openbare ruimte. Dit heeft geleid tot een tekort van 70.000 euro.’ En dan zijn er nog verschillende kosten bij herinrichtingen.

Het fietspad bij de Dijkstraat zal 90.000 euro meer nodig hebben

GROEN

Het fietspad bij de Dijkstraat zal 90.000 euro meer nodig hebben voor het onderzoek naar een volwaardig breed fietspad en de Gerard Doustraat kwam 30.000 euro duurder uit door de aanleg van gevelgroen en geveltuintjes. Ook bij winkelcentrum Ellekoot is 67.500 euro extra nodig door groen. Hier moest Veenendaal bij de herinrichting meer bomen en struiken vervangen. Het positieve saldo dat de gemeente nu na alle extra inkomsten en uitgaven nog over heeft, wil het college in de algemene reserve laten storten. Dit betekent voor deze laatste aanpassingen van het huishoudboekje over 2023 een bedrag van 901.000 euro.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie