Afbeelding
Fotostudio7

Veenendaal krijgt minder geld en ziet tekorten ontstaan

1 februari 2023 om 11:30 Politiek

VEENENDAAL De gemeente krijgt minder geld van het rijk dan verwacht. Zij ziet tekorten in haar huishoudboekje ontstaan met ruim acht ton per jaar tot en met 2026. Voor 2023 start Veenendaal nu met een tekort van ruim 4,5 ton aan inkomsten. Dit blijkt uit het laatste overzicht van december waarin de bijdragen uit het gemeentefonds van het rijk zijn beschreven.

door Peter Kuijpers

,,Het tekort is groter dan eerder verwacht. De decembercirculaire laat twee type mutaties zien. De taakmutaties bestaan uit geld dat voor een doel is gegeven. Wij zorgen ervoor dat dit direct op de juiste plek terecht komt en dit gebeurt budgetneutraal. Bij de algemene mutaties zien we het tekort ontstaan. Onder andere door de WOZ-waarden’’, laat wethouder Marco Verloop weten. 

Veenendaal heeft een totale compensatie vanwege het corona steunpakket gehad van negen ton, maar dit geld is alleen daarvoor bestemd. Voor de schommelingen in de WOZ had de gemeente al wel een reserve opgenomen in haar huishoudboekje en weet daarmee de grote tekorten waar zij nu mee te maken heeft enigszins op te vangen.

WOZ

‘Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft in het rekenmodel van de septembercirculaire 2022 gerekend met een te hoge raming van de WOZ-waarden. Enkele weken na de publicatie heeft het ministerie aangegeven dat de waardestijging van de WOZ te hoog is opgenomen, met de mededeling dat dit in de decembercirculaire 2022 zal worden gecorrigeerd. In eerste instantie was de inschatting dat het om een geringe bijstelling zou gaan. Echter een verlaging van de WOZ-waarden leidt ook tot minder aftrek bij de berekening van de algemene uitkering. Naar nu blijkt, is dat hier niet het geval. De WOZ-waarden per individuele gemeente blijken in de septembercirculaire 2022 al op het juiste niveau te zijn opgenomen, terwijl de correctie van de uitkeringsfactor nog wel doorgevoerd moet worden,’ geeft de gemeente als verklaring.

NEGATIEF EFFECT

Voor Veenendaal heeft deze bijstelling een negatief effect van 864.000 euro in 2023. Dit zet door in 2024 met 835.000 euro minder, 840.000 in 2025 en ook in 2026 krijgen de gemeente 848.000 euro minder dan verwacht. ,,Voor 2023 hebben we nu te maken met 465.000 euro die we in de min komen, waarmee met deze toekenning van geld we dit jaar op een negatief saldo kunnen eindigen. Voor 2024 en 2025 krijgen we 135.000 en 140.000 euro minder, maar sluiten we nu nog positief af. Voor 2026 hadden we al berekend dat we te weinig geld zouden hebben en dat is nu nog eens 148.000 euro minder’’, aldus Verloop. 

Dit jaar krijgt Veenendaal nog wel nieuwe overzichten met te verwachten bijdragen, waar met nieuwe regels de inkomsten vanuit het rijk opnieuw kunnen veranderen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie