Afbeelding
Google Streetview

Rhenense raad neemt motie over stikstofproblematiek aan

20 juli 2022 om 10:37 Politiek

RHENEN Hoewel het onderwerp ‘stikstof’ niet op de agenda van de laatste gemeenteraadsvergadering stond, kwam het onderwerp toch aan de orde. Rhenens Belang diende, samen met de SGP, het CDA en oppositiepartij VVD, een motie in over de aanpak van de stikstofproblematiek in Rhenen. De indieners hadden een meerderheid in de raad, dus dat de motie zou worden aangenomen was voor de hand liggend. 

door Sander van Opstal

De motie wil perspectief bieden aan boeren. De indieners vinden dat uitgegaan moet worden van haalbare plannen en van haalbare doelen waarin ook andere sectoren een evenredig deel van de stikstof opgave moeten oplossen.

SAMENWERKING In de motie wordt het college van B&W gevraagd om de provincie Utrecht te verzoeken niet mee te gaan met de huidige plannen van de landelijke overheid zolang de huidige maatregelen niet worden herzien. En ook wordt het college gevraagd om de provincie Utrecht te verzoeken samen te werken met de provincie Gelderland zodat een meer integrale aanpak wordt bereikt.

De indieners zeggen dat de huidige aanpak vanuit de landelijke politiek demotiverend werkt voor de agrarische sector, waardoor alle energie om te werken aan maatschappelijke doelen verdwijnt. De indieners beseffen dat we verantwoordelijk moeten omgaan met de natuur en zijn daarom voorstander van innovatie van de agrarische sector. Het ministerie van LNV zou technische vernieuwingen moeten faciliteren. 

INNOVATIE Geertje Wiesenekker van Rhenens Belang, een van de indieners van de motie, licht toe: ,,We maken ons zorgen over de aanpak van stikstofminister Van der Wal, en de vertaling daarvan door de provincies. De opdracht tot stikstofreductie ligt er, maar de weg ernaartoe moeten we samen afleggen. Innovatie moet deze problematiek op gaan lossen, daarvoor is boerenkennis en wetenschappelijke kennis uit Wageningen nodig. Inderdaad is Foodvalley, net zoals de Peel, een van de gebieden waar een grote reductie van stikstof gerealiseerd moet worden. Maar er kan ook gekeken worden naar wat de natuur zelf kan bijdragen. Verplaatsing van voedsel over de halve wereld is onnodig. Mensen zouden veel meer seizoensproducten kunnen eten. De stikstofreductie zou zo ingevuld moeten worden dat het de Rhenense economie vooruithelpt. Omdat de provinciegrens door het Binnenveld loopt, heeft een gezamenlijke aanpak door de provincies Utrecht en Gelderland de voorkeur.”

De stikstofreductie zou zo ingevuld moeten worden dat het de Rhenense economie vooruithelpt.

De motie werd aangenomen, waarbij opviel dat er ‘coalitievrij’ werd gestemd: coalitiepartij D66 vond het absoluut noodzakelijk om boeren perspectief te bieden, maar stemde tegen deze motie omdat de motie aan B&W vraagt om (via de provincie) het Rijksbeleid af te wijzen. De niet-coalitiepartij VVD daarentegen steunde deze motie, tegen de plannen van de eigen VVD-minister Van der Wal in.

ONZEKERHEID Woordvoerder Richard Salari zei: ,,Zeker, er is een stikstofprobleem. Maar we willen een signaal afgeven naar onze eigen inwoners en naar de provincie over wat er hier speelt. De boerengezinnen zitten met een grote onzekerheid en dat willen we laten zien.”

Oppositiepartij PvdA daarentegen wil dat de boeren perspectief geboden wordt, maar was tegen deze motie, omdat het stikstofbeleid nog maar heel recent is vastgesteld door de Tweede Kamer: “Er ligt een heel groot stikstofprobleem. De biodiversiteit holt achteruit. Er moet echt wat aan gebeuren. De motie roept op om landelijk democratisch vastgestelde plannen af te wijzen en dat wringt. Zeker, de manier waarop stikstofreductie bereikt moet worden moet verbeterd, eerst moeten de plannen gezamenlijk gemaakt worden. Maar deze motie kunnen we niet steunen” aldus Eef Brouwer.

‘BREDER PROBLEEM’ Ben Harthold van het CDA: ,,Wij erkennen dat de stikstofbelasting gereduceerd moet worden, en dat weten de boeren heel goed. En die doen via innovatie al heel veel. Maar het probleem is veel breder dan alleen de agrarische sector: ook de industrie, het vervoer en de burger moeten aangesproken worden. Daarom is de motie een goed signaal naar de provincie.”

Wethouder Gert van Laar verwees in een antwoord naar de bijeenkomst met boeren de avond tevoren, in het Dorpshuis Achterberg, en zegde toe samen met de boeren aan tafel te blijven gaan. ,,Het college heeft gezien dat de Gelderse aanpak goed werkt. Ook de aanpak via Foodvalley biedt perspectieven.” Van Laar beloofde om de gemeenteraad regelmatig te informeren: ,,Er komt een informatienota over de Rhenense aanpak naar u toe.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie