Afbeelding
Moestuinen het Buitenhof

Raad stemt in met verhuur Balkon Noord aan moestuinen

16 juni 2022 om 07:17 Politiek

VEENENDAAL De moestuinen mogen van de gemeenteraad de komende jaren aan de slag op Balkon-Noord bij Veenendaal-Oost. De Stadsakkers hebben eerder op deze plek ruimte gekregen en ook voor dit burgerinitiatief is daar nog een stuk grond. Alle partijen kunnen zich vinden om tot 2037 een perceel beschikbaar te stellen voor jong en oud die graag ‘moestuinieren’.

Om de raad te laten weten hoe leuk, sociaal en gezond de Moestuinen zijn, kwam Bianca Kleijer namens de vereniging inspreken: ,,Graag wil ik jullie vertellen waarom het zo belangrijk is dat er moestuinen komen in oost. In 2012 werd de eerste moestuin aangelegd aan de Van Essenlaan. De eerste nieuwe bewoners leerden elkaar zo kennen. In 2015 moest hier plaats gemaakt worden voor de voorbereiding van de nieuwbouw. We kregen in 2017 een stuk grond aangewezen achter het Ontmoetingshuis en hebben er met man en macht wat van gemaakt. Mensen uit alle lagen van de bevolking tot Syrische vluchtelingen. Gewoon even lekker buiten zijn, de handen in de grond. Zo zorgt de moestuin voor heel veel verbinding. Want er waren koffiemorgens, watermomenten en gezamenlijke klusdagen met koffie en iets lekkers.’’

ONTMOETEN De Moestuinen zijn al tweemaal op een nieuwe plek gestart. ,,We wisten dat het eindig zou zijn, vorig jaar is de overeenkomst opgezegd. De ruimte in Veenendaal is erg schaars. Balkon Noord zou de nieuwe locatie kunnen worden. Laat ons alsjeblieft volgend jaar starten. We hebben genoeg enthousiasme, inspiratie en dromen om Veenendaal een beetje mooier te maken’’, besluit mevrouw Kleijer. 

Alies Katerberg (CDA) was wel benieuwd hoe lang de vereniging bezig zou zijn weer een volwassen moestuin te kunnen maken. Zij kreeg te horen dat dit zo’n drie jaar kan duren. ,,Die tijd heeft het wel nodig.’’ De Moestuinen zijn niet langer voor alleen bewoners uit Veenendaal-Oost. Uit heel de gemeente zijn er liefhebbers die elkaar daar ontmoeten en hun gezamenlijke hobby beoefenen.

INSTEMMING ,,Het was een genoegvol betoog voor moestuinieren. Het college vraagt of wij wensen of bedenkingen hebben op dit voorstel. Wij kunnen er van harte mee instemmen’’, geeft Jan Breur van de SP aan. ,,We vinden het een mooie plek hier een moestuin te maken. Samen met Stadsakkers en IVN. Laten we dit project snel starten’’, vindt Marc de Jager (SGP). 

Leo Nooteboom van de VVD heeft ook geen probleem met de Moestuinen op Balkon Noord bij de Stadsakkers, nu hiervoor geen pacht maar een huurovereenkomst wordt gesloten. Tijs van der Weele (GroenLinks) heeft ook geen wensen of bedenkingen en wenst de Moestuinen succes met het zoeken naar een definitieve locatie. PvdA, Lokaal Veenendaal, D66, ProVeenendaal en ChristenUnie konden ook instemmen met dit voorstel.

TIJDELIJK ,,Het geeft een positief effect op vele gebieden. Wel hebben we vragen over uitgangspunt c; de Vereniging blijft zoeken naar een definitieve locatie. Hoe ziet Veenendaal er over 15 jaar uit? Dan zijn er nog meer woningen. Ligt het zoeken ook niet in samenwerking met de gemeente?’’, wilde Alies Katerberg van het CDA nog weten. De Moestuinen krijgen nu, net als de Stadsakkers, een huurovereenkomst die zal eindigen op 31 december 2037. 

Wethouder Engbert Stroobosscher geeft aan dat dan een nieuwe locatie nodig is: ,,De initiatiefnemers kunnen het beste zoeken naar een terrein. Dit ligt primair bij hen. Waarschijnlijk zal dit wel buiten de gemeentegrens komen te liggen van Veenendaal.’’ De gemeente blijft bereid hier in goede samenwerking naar te blijven kijken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie