Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Informateur Klaas Tigelaar komt met advies: ‘Formatiegesprekken met ProVeenendaal, CU, SGP en VVD’

13 april 2022 om 19:31 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

VEENENDAAL Informateur Klaas Tigelaar heeft de afgelopen drie weken verkennende gesprekken gevoerd met alle partijen in de gemeenteraad van Veenendaal. Zijn rapportage en bevindingen deelde hij woensdagavond in een openbare bijeenkomst. Het advies van de informateur is om met ProVeenendaal, ChristenUnie, SGP en VVD de formatiegesprekken in te gaan om te komen tot een akkoord op hoofdlijnen. Ook beveelt hij aan om het formatieproces te starten met een open dialoog met de samenleving en de gemeenteraad. 

Tigelaar adviseert de genoemde partijen om in een akkoord op hoofdlijnen de aanbevelingen voor het formatieproces en de gewenste bestuursstijl een plek te geven. ,,Er liggen vier uitgangspunten ten grondslag aan dit voorstel: een stabiele en realistische coalitie; programmatische verbinding en een gemeenschappelijke visie op besturen; een coalitie die recht doet aan de uitslag van de verkiezingen; en voldoende mate van vertrouwen tussen de partijen.”

OPEN DIALOOG De informateur adviseert ook om het formatieproces te starten met een open dialoog. ,,Alle partijen hebben aangeven dat er behoefte is aan een akkoord op hoofdlijnen, met optimaal ruimte voor een open debat en voldoende inbreng vanuit de samenleving en de gemeenteraad. Met participatie aan het begin van het formatieproces, kan inbreng geleverd worden op de onderwerpen en ambities die een plek moeten krijgen in het akkoord. Een dialoog met inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties zorgt voor verbinding en betrokkenheid.”

GEZAMENLIJK BELANG De bestuursstijl komt nadrukkelijk aan de orde in de aanbevelingen. ,,Ik adviseer de formerende partijen om vast te leggen op welke wijze de gemeenteraad en het college de stad gaan besturen. Belangrijke elementen daarin zijn duidelijke afspraken over burgerparticipatie en wijkgericht werken. En ook de wijze van werken van de ambtelijke organisatie moet optimaal aansluiten bij de bestuursstijl. Zo weten inwoners, organisaties en ondernemers hoe het gemeentebestuur met hen omgaat”.

De informateur heeft ook nog een advies voor het gemeentebestuur. ,,Werk in de komende bestuursperiode vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid als gemeentebestuur en denk niet vanuit de verhouding coalitie versus oppositie. Denk ook niet in gescheiden werelden van college en raad. Er zijn wel verschillende verantwoordelijkheden, maar er is één gezamenlijk belang: de inwoners van Veenendaal.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie