,,GroenLinks staat voor diversiteit, Veenendaal moet een echt inclusieve gemeente zijn", zegt lijsttrekker Tijs van der Weele.
,,GroenLinks staat voor diversiteit, Veenendaal moet een echt inclusieve gemeente zijn", zegt lijsttrekker Tijs van der Weele. GroenLinks

GroenLinks gaat voor groener, inclusiever en bruisender

10 maart 2022 om 13:30 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

VEENENDAAL GroenLinks heeft vertrouwen in haar verkiezingsprogramma. Dit jaar gezamenlijk met de PvdA. ,,Om als progressieve partijen onze krachten te bundelen. Zo kunnen we meer doen voor Veenendaal’’, legt lijsttrekker Tijs van der Weele uit. Met veel goede kandidaten blijft GroenLinks met inwoners van Veenendaal praten over wat zij vinden van hun buurt. 

door Peter Kuijpers

Tijs van der Weele zit nu anderhalf jaar in de gemeenteraad, maar is al veel langer politiek actief. ,,Ik heb van jongs af aan interesse voor politiek en hoe dit werkt. Landelijke politiek vanaf de middelbare school en achteraf merk je dat gemeentelijke politiek minder zichtbaar is. Toevallig sprak ik mensen van GroenLinks en zij vroegen me in de Jongerenraad zitting te nemen. Ik vond het tijd om voor een partij te kiezen en heb dit twee jaar gedaan. GroenLinks is al heel erg met de toekomst bezig. Natuurlijk het klimaat en het voor iedereen leuk en leefbaar te houden. Een jaar voor de vorige verkiezingen in 2017 wilde ik meer meepraten over bredere onderwerpen. Ik wilde iets doen om Veenendaal voor iedereen mooier te maken en stelde me verkiesbaar. De kandidatencommissie plaatste mij op de tweede plek, waar ik al heel blij mee was. Helaas haalden we vier jaar geleden één zetel.’’

RAADSLID GroenLinks heeft wel een fractie van drie leden die onderwerpen in de gemeente volgen en de vergaderingen bijwonen. Als schaduwraadslid besprak Van der Weele onderwerpen in de raadscommissie en anderhalf jaar geleden deed Kees Oskam een stapje terug. ,,Ik heb nu tevens kunnen ervaren hoe het er aan toegaat in de raad. En dit is toch anders dan een commissie.’’ GroenLinks heeft afgelopen vier jaar vooral gelet op de energieneutraliteit, milieu en klimaatmaatregelen. ,,Zo was de inzet dat Veenendaal klimaatneutraal zou zijn in 2035, maar helaas is deze datum gesneuveld. Wij willen de ambitie hoog houden.’’ GroenLinks vindt dat de overheid een leidende rol moet nemen, maar dat het overgaan op duurzame energiebronnen voor iedereen betaalbaar is. ,,Een snelle én sociale energietransitie.”

Veenendaal moet een echt inclusieve gemeente zijn. GroenLinks staat voor diversiteit en acceptatie

AMBITIE ,,Daarnaast vinden we dat in beleidsstukken iedereen mee moet doen. Zo blijkt ook uit onderzoek van de Jongerenraad dat er groepen jongeren zijn die zich onveilig voelen; niet zichzelf kunnen zijn. Op initiatief van GroenLinks is tijdens de EK in Hongarije in Veenendaal de regenboogvlag gehesen. En groepen anders behandelen zoals het onderzoek naar de islamitische gemeenschap kan niet. We moeten vanuit vertrouwen handelen. Ga zelf met mensen praten. Afkomst, geaardheid, kleur, leeftijd of geslacht mag nooit leiden tot een andere behandeling. Veenendaal moet een echt inclusieve gemeente zijn. GroenLinks staat voor diversiteit en acceptatie.” Deze verkiezingen heeft de partij onder andere deze punten terug laten komen in een kort leesbaar verkiezingsprogramma.

DIVERSITEIT ,,De woonproblemen in de komende vier jaar oplossen gaat niet, maar we moeten hier zeker aan beginnen. Bouwen voor jongeren, maar tevens voor ouderen zodat die kunnen doorstromen. Daarmee kan iedereen een woning vinden. We hebben ook ideeën om deze groepen in hetzelfde gebouw te laten wonen. Hier kunnen mensen elkaar helpen. En er moet in Veenendaal genoeg te doen zijn. Bijvoorbeeld het nieuwe theater. We gaan deze verkiezingen voor twee zetels in de gemeenteraad. GroenLinks heeft goede kandidaten en ik denk dat mensen zien hoe wij het beste met iedereen voor hebben. Niet alleen in het klimaat, maar ook hoe we met elkaar omgaan. In acceptatie en dat iedereen een plekje in Veenendaal verdient. Wij hebben aandacht voor duurzaamheid, menselijkheid en eerlijkheid’’, besluit Tijs van der Weele.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie