Gabrielle Geerts is lijsttrekker Progressief Rhenen-Groen Links.
Gabrielle Geerts is lijsttrekker Progressief Rhenen-Groen Links. Jan van den Brink

Lijsttrekker Gabriëlle Geerts: ‘Elke bewoner moet kunnen meepraten’

11 februari 2022 om 07:11 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

RHENEN Gabriëlle Geerts, lijsttrekker bij Progressief Rhenen-Groen Links, stelt zich graag voor en vertelt over de partijstandpunten. ,,Ik ben al vroeg politiek actief geworden vanuit een behoefte om iets terug te doen voor mijn lokale gemeenschap. Op mijn 16e verjaardag ben ik lid geworden van GroenLinks (toen mocht het). En op mijn 18e ben ik lid geworden van de gemeenteraad Rhenen. De lokale politiek heeft echt mijn hart gesloten, omdat het heel erg raakt aan de directe omgeving van mensen. Dat merk je ook bij de mensen waar je in de wijken mee praat of als ze inspreken in raadsvergaderingen.”

door Sander van Opstal

,,Ik hoor altijd waardevolle opmerkingen die inzicht geven in de situatie waar een beslissing over moet komen. Enige tijd terug had ik een gesprek met een inwoner die zijn zorgen wilde uiten over de plannen om een zonnepark aan te leggen. Hij was tegen de aanleg maar desondanks was het een goed gesprek waardoor ik de andere kant van het verhaal beter kon begrijpen. Uiteraard weeg ik de opmerkingen die ik hoor dan af tegen mijn eigen Progressief Rhenen/GroenLinks idealen. Voor onze partij is het heel erg belangrijk dat iedere inwoner mee moet kunnen praten. Ik wil graag een verbindend gemeenteraadslid zijn.” 

,,Ik zou de Rhenenaren graag willen zeggen: laat van je horen! Ongeacht je leeftijd, huidskleur, politieke voorkeur, wat jij te zeggen hebt doet ertoe.  We hebben iedere maandagavond fractieoverleg, ga met ons in gesprek. Als lijsttrekker ben ik super trots op de lijst waarmee we de verkiezingen ingaan. Volgens mij is het een goede balans tussen jong en oud, en ervaren en onervaren. Daarnaast zijn het allemaal enthousiaste mensen waar ik het volste vertrouwen in heb. Vrouwenemancipatie is voor mij enorm belangrijk en dat is dan ook iets waar ik me graag voor inzet. Zo heb ik me aangesloten bij de stichting Stem op een vrouw en ben ik onder andere mentor voor een jonge vrouw die nu voor het eerst op de kieslijst staat.”

Wat wil je over vier jaar bereikt hebben?
,,Armoedebestrijding is voor ons een belangrijk punt en dan specifiek ook de aandacht voor werkende minima die nu vaak tussen wal en schip vallen. We moeten flexibel omgaan met armoederegelingen en ieder beetje ruimte dat er is benutten. Daarnaast is woningbouw een belangrijk punt de komende periode. Om uit de woningcrisis te komen moeten we niet alleen flink bij bouwen, maar we moeten vooral betaalbare woningen gaan bouwen voor starters en voor sociale huurders. Ook is er de afgelopen periode flink ingezet op preventie in het domein jeugd. Het is heel belangrijk om daarmee door te gaan.”

,,Klimaatverandering gaat ons hoe dan ook raken”, vervolgt ze. ,,De markt gaat ons hier niet redden, en als we wachten op technologische ontwikkelingen dan zijn we te laat. Het eerste wat er moet gebeuren is heel veel zonnepanelen op de daken leggen. Maar ook als alle Rhenense daken belegd zijn met zonnepanelen, dan kan onze energiebehoefte daarmee niet gedekt worden. Dus zullen we op zoek moeten gaan naar extra plekken waar zonneparken gerealiseerd kunnen worden. Daar zijn boeren- en natuurbelangen vaak in het geding, dus niet alles kan overal. Progressief Rhenen/GroenLinks hecht heel veel waarde aan natuur en landschap. We hebben ons de afgelopen periode hier intensief voor ingezet, en willen dat ook zeker de komende periode blijven doen. Een voorbeeld: we zijn lang in gesprek geweest met de omwonenden van de Utrechtsestraatweg. Daar hebben we ervoor kunnen zorgen dat er uiteindelijk niet gebouwd wordt en het panorama behouden blijft.”

Wil je wederom aan een coalitie deelnemen en een wethouder leveren?
,,Onze inzet is zeker om de komende periode weer in een coalitie mee te doen. Uiteraard kijken we dan eerst naar de partijen die het dichtste bij ons staan en dat zijn dan vooral de PvdA en D66. Daarnaast hebben we ook met de ChristenUnie en de SGP, ondanks de verschillen, ontzettend goed samen kunnen werken en zijn er mooie dingen gebeurd. Vooral ook met hen zouden we dus zeker graag verder praten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie