Afbeelding
Pixabay

Raadsvragen over niet-gebruikers algemene bijstand in Veenendaal

11 oktober 2021 om 10:10 Politiek

VEENENDAAL De Veenendaalse PvdA- en SP-fracties wilden graag van het college weten waarom er in de gemeente mensen zijn die geen gebruik maken van de algemene bijstand. De Inspectie SZW had een onderzoek gepubliceerd waarin zij stelt dat een derde van de Nederlandse huishoudens die een potentieel recht heeft op bijstand, deze niet aanvraagt. Deze mensen komen daarmee onder het sociaal minimum uit.

De PvdA wil graag weten waarom er geen aantallen huishoudens bekend zijn in Veenendaal. Aan de hand van landelijke cijfers zou het in de gemeente om 550 huishoudens moeten gaan. 

IN GESPREK In de eerste beantwoording gaf het college wel aan in gesprek te zijn met groepen. ,,Als er dan al toch contact gezocht wordt, dan moet er toch een indicatie zijn van de omvang?’’, denkt Hans van de Braak (PvdA) ,,En welke maatregelen denkt de wethouder te nemen om dit nader in beeld te krijgen en terug te dringen?’’ Ook Jan Breur (SP) had hier graag antwoord op. 

Wethouder Dylan Lochtenberg kan geen concrete cijfers geven van mensen die in Veenendaal geen gebruik maken van de algemene bijstand; waar zij wel recht op kunnen hebben. ,,Ik weet niet, wat ik niet weet. Deze mensen melden zich niet voor bijstand.’’

Toch kon de wethouder wel enkele voorbeelden geven, waarom mensen zich niet melden. ,,Zij kunnen wellicht op een andere wijze in hun inkomen vervullen. En naast dat mensen rechten hebben, kent de bijstand ook plichten. Solliciteren, een baan accepteren, vrijwilligerswerk en de tegenprestatie tot de taal leren. Mensen maken zelf een afweging om niet-gebruik te maken van bijstand.’’ 

Yasin Makineli (DENK) vroeg zich aanvullend af of de gemeente mensen actief moet herinneren dat zij recht hebben op bijstand. ,,De bijstand is over het algemeen bekend voor ondersteuning, maar we blijven dit naar buiten brengen. Onlangs hebben we zelfs huishoudens die gebruik hebben gemaakt van de Tozo persoonlijk benadert. En hulp aangeboden om een volgende stap te maken’’, geeft Lochtenberg aan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie