Stadsgids Jaap Pilon legt uit hoe Veenendaal is ontstaan.
Stadsgids Jaap Pilon legt uit hoe Veenendaal is ontstaan. Jan van den Brink

Burgemeesters op bezoek in Veenendaal

7 oktober 2021 om 10:45 Politiek

VEENENDAAL Het was woensdag een bijzonder Jaarcongres van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Die werd namelijk voor het eerst sinds 1996 weer gehouden in Veenendaal. 

Burgemeester Gert-Jan Kats is zit in het bestuur van de NGB en was deze dag ook gastheer. Toen was de locatie theater Lampegiet, nu kwamen de ongeveer 200 burgemeesters bijeen in De Basiliek. Hierna verspreidde de grote groep zich in kleinere groepen voor een vijftal excursies.

Zo werd in Ede een wandeling gemaakt over en kreeg men alles te horen over het toekomstige worldfoodcenter. Ook kon ook Wageningen University & Research bezocht worden. In de Grebbelounge in het fort aan de Buursteeg kreeg men alles te horen over het verleden en de toekomst van Veenendaal.

UITLEG Stadsgids Jaap Pilon gaf een luchtige lezing over het ontstaan van de nederzetting waarin eerst de turf en later de industrie een grote rol speelden. Hierna ging het gezelschap naar buiten, het oude fort in om bij de herstelde werken en de restanten uitleg te krijgen van beheerder Bert Rietberg.

Op bezoek in het fort.
Burgemeester Gert-Jan Kats was gastheer en vertelde over de toekomstplannen van Veenendaal en de regio.
Afbeelding
Afbeelding
Bert Rietberg, beheerder van het fort, liet de groep allerlei details zien.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie