Stadsgids Jaap Pilon was donderdag weer op dreef. Hij leidde een groep van ruim 20 personen rond en vertelde allerlei details over de plek waar men stond, zoals hier op het Zwaaiplein nabij de Brouwersgracht. (Foto: Martin Brink/Rijnpost)
Stadsgids Jaap Pilon was donderdag weer op dreef. Hij leidde een groep van ruim 20 personen rond en vertelde allerlei details over de plek waar men stond, zoals hier op het Zwaaiplein nabij de Brouwersgracht. (Foto: Martin Brink/Rijnpost)

Stadsgids Jaap Pilon is een jaar lang op dreef in Veenendaal

13 juli 2017 om 22:52 Algemeen

VEENENDAAL - Deze maand precies een jaar geleden leidde hij voor het eerst belangstellenden rond leidde in ‘zijn’ Veenendaal. Om iedereen die het maar wil horen deelgenoot te maken van het interessante en alle geheimen van Veenendaal. In juli 2016 werd hij officieel benoemd als eerste stadsgids van Veenendaal. Sindsdien heeft hij een kleine 240 personen rondgeleid in 27 stadswandelingen.

En stadsgids Jaap Pilon heeft er nog steeds zin in. In een spraakwaterval, doorspekt met allerlei anekdotes, geeft de oud-leraar en oud-wethouder zijn toehoorders allerlei feiten en feitjes mee over het oude Veenendaal én van de plek waar men staat. Het ontstaan van het dorp komt aan bod, de kerken, de bevolking en wat er zoal heeft gestaan - met de nodige eigenaardigheden erbij - op de plaats waar de groep zich bevindt. Als leidraad geeft hij hen papieren mee waarop een en ander kort staat uitgelegd.

Waterval

Doorgaans hebben de toehoorders daar op dat moment geen boodschap aan. Het verhaal dat in een waterval van woorden wordt verteld, boeit veel meer.
Donderdagmiddag leidde stadsgids Jaap Pilon een groep van ruim 20 personen rond. Het verhaal gaat zo snel, dat er amper de mogelijkheid is om vragen te stellen. Maar dat hoeft ook eigenlijk niet. Staande op de hoek van de Brouwersgracht/Zwaaiplein maakt hij duidelijk dat hier de grens lag tussen twee provincies. ‘’En nee, niet met een slagboom of zo.’’

Yerseke

Ook vertelt hij over de vele kerken (-genootschappen) en de afsplitsingen ervan. Ook over de grootte van de Julianakerk waar de burgemeester van Stichts Veenendaal bij de aanvraag ervan zo fel op tegen was. ‘’Het was net zo’n discussie als nu in Yerseke.’’ De kerk kwam er in 1928.

De wandelingen zijn altijd volgeboekt en deelnemers zijn zowel toeristen/bezoekers als Veenendalers zelf. Voor wie meer wil weten over zijn of haar woonplaats (of men er geboren is of niet), de stadswandeling geeft altijd een nieuwe kijk op de omgeving.

Kerkewijk

Jaap biedt zelfs verschillende wandelingen aan, onder meer ook een wandeling over de Kerkewijk. Daar woont hij zelf en daarover heeft hij een uitvoerige studie naar gedaan. Het ontstaan van deze belangrijke staat in Veenendaal, is voor hem een kwestie appeltje-eitje geworden. Bij de Vaartbrug vertelt hij dan steevast het verhaal hoe de brug in de laatste dagen van de bezetting werd opgeblazen en wat de gevolgen daarvan waren.

Stadswinkel

De wandelingen vinden plaats op de 1ste en 3e zaterdag van de maand vanaf de Cultuurfabriek aan het Kees Stipplein. Bij de Stadswinkel kan men zich aanmelden (0318-591138). Deelname kost 7,50 euro, inclusief een mapje met historische informatie en een kopje koffie/thee met koekje. De wandelingen zijn ook op aanvraag. Dat gebeurt overigens steeds vaker. Bij een deelname van minimaal 4 personen gaat Jaap op pad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie