Afbeelding
Gemeente Ede

AVU vraagt Veenendaal om extra geld om afval te controleren op lachgascilinders vanwege ontploffingsgevaar

26 maart 2024 om 07:41 Politiek

VEENENDAAL Afval Verwijdering Utrecht (AVU) heeft voor dit jaar 20.000 euro meer gevraagd en het college stelt de gemeenteraad voor dit toe te kennen. De laatste tijd geeft Veenendaal regelmatig aan dat zij goed kijkt naar haar uitgaven. Maar in dit geval is het extra geld nodig voor het verwerken van afval in verband met het lachgasverbod.

door Peter Kuijpers

De AVU laat weten dat zij een aanvullende bijdrage nodig heeft, nu lachgas onder de Opiumwet valt: ,,Handhaving van het verbod op het innemen van lachgascilinders per 1 juli jongstleden door gespecialiseerde bedrijven heeft de afvalsector voor enorme problemen geplaatst. Omdat in plaats van ‘statiegeld’-lachgascilinders nu wegwerplachgascilinders worden gebruikt. Deze vervolgens illegaal worden gedumpt, met name in verzamelcontainers, zowel bovengronds als ondergronds. Op 21 september 2023 heeft een enorme brand de afvalverwerkingslocatie van AVR in Rozenburg volledig buiten bedrijf gesteld.” 

RISICO

Het afvalverwerkingsbedrijf wil daarom voorzorgsmaatregelen treffen. ,,Lachgascilinders worden veelvuldig aangetroffen tussen alle afvalstromen. Buiten het feit dat deze zogenaamde ‘drukcilinders’ niet in welke afvalstroom dan ook mogen zitten en apart dienen te worden verwerkt, leveren lachgascilinders op dit moment grote problemen op bij de verbranding van het restafval”, vervolgt de AVU.

Wanneer lachgas niet apart is ingezameld, kan dit in het restafval terecht komen

,,Wanneer lachgas niet apart is ingezameld, kan dit in het restafval terecht komen. Daarmee loopt de gemeente risico dat dit wordt geweigerd. En er kan schade ontstaan bij de verbrandingsovens als lachgasflessen daar ontploffen’’, aldus wethouder Engbert Stroobosscher.

EXPLOSIES

,,De wegwerplachgascilinders waar het hier om gaat, zijn niet bestand tegen de hoge temperatuur in een verbrandingsoven. In combinatie met de zeer hoge interne cilinderdruk en het feit dat deze vaak nog halfgevuld zijn, levert dat de enorme explosies op”, beschrijft de AVU. Vorig jaar lag de schade al rond de 30 miljoen euro en er zijn zorgen over de veiligheid van het personeel.

 De AVU kreeg zelfs een schadeclaim van 1,2 miljoen en extra kosten zou zij ook doorberekend krijgen. Wat uiteindelijk gemeenten, waaronder Veenendaal, moeten gaan betalen. Vooralsnog is de claim afgewezen, maar er zijn nog gesprekken over de afhandeling.

Vorig jaar lag de schade al rond de 30 miljoen euro en er zijn zorgen over de veiligheid van het personeel

CONTROLE

De AVU kijkt momenteel naar het invoeren van concrete maatregelen, eventueel samen met gemeenten. Zelf controleert zij het restafval op haar overslaglocaties scherper op lachgascilinders. Van de extra kosten die dit oplevert, heeft zij een grove inschatting gemaakt. Deze liggen tussen de 1500 en 10.000 per week op de verschillende locaties en zal oplopen tot ruim 6 ton extra per jaar. De AVU vraagt gemeenten nu in deze hogere kosten bij te dragen. ,,Het is best bijzonder, want als college vragen wij de raad geen zienswijze in te dienen, ondanks dat de AVU meer geld vraagt. We begrijpen dat zij dit doen’’, vervolgt wethouder Engbert Stroobosscher.

We begrijpen dat zij dit doen

BIJDRAGE

De AVU heeft uitgerekend dat zij iedere gemeente circa 1 euro per ton restafval over 2023 en circa 3 euro per ton over 2024 moet vragen. ,,Het gaat voor Veenendaal om een extra bijdrage van 20.000 euro. Wij hadden al wel rekening gehouden met hogere kosten voor de AVU en daardoor was er al wat extra geld gereserveerd. We zullen nu nog een 13.000 euro nodig hebben om de aanvullende bijdrage te betalen’’, besluit Stroobosscher. 

Hij benadrukt ook dat mochten er wel cilinders ontploffen in een verbrandingsinstallatie en deze schadeclaim bij de gemeente terecht komen, de kosten veel hoger zullen uitvallen.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie