Afbeelding
Foto: Aaron Burden via Unsplash

3 redenen waarom schrijven nog steeds zo belangrijk is

22 mei 2023 om 16:22 Partnercontent

Door de jaren heen is er veel veranderd. De digitalisering van onze samenleving heeft ervoor gezorgd dat we van jongs af aan meer zijn gaan typen. Waar de focus op basisscholen nog vooral lag op het geschreven woord, zien we nu vanaf groep drie (en soms zelfs al in de kleuterklas) het gebruik van tablets. Ook volwassenen zijn veel minder gaan schrijven. Waarom zouden we? Notities en boodschappenlijstjes worden even snel in de smartphone gezet, kaarten worden digitaal gemaakt en contact via het werk verloopt grotendeels per mail. 

Schrijven mag echter nooit en te nimmer worden vergeten. Diverse onderzoeken hebben immers uitgewezen dat schrijven met de hand ongelooflijk veel voordelen kan bieden. Genoeg reden dus om een Lamy vulpen aan te schaffen en wat vaker al die elektronische apparaten aan de kant te zetten. Hieronder volgen drie redenen waarom schrijven ook in deze digitale samenleving nog altijd erg belangrijk is. 

1. Belangrijk voor de natuurlijke ontwikkeling van de hersenen 


Wist je dat wij mensen het enige dier ter wereld zijn die in staat zijn om te kunnen schrijven? Ook mensapen zijn hier niet toe in staat. Dit komt doordat schrijven complexer is dan je wellicht zou denken. Het is heel bijzonder dat we onze gevoelens en gedachten kunnen opschrijven. Dat niet alleen. Om dit ook nog eens te produceren op papier, moeten er heel veel handelingen worden verricht. Voor schrijven moet je lichaam een goede coördinatie hebben. Heel veel spieren werken mee om deze motorische handeling te verrichten. Hoe vaker het wordt geoefend, hoe beter men wordt.

Je kunt het ook ‘verleren’. Zo zal je bijvoorbeeld merken dat je handschrift verslechtert als je langere tijd niet schrijft. Schrijven is dan ook niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, maar blijft dit ook op latere leeftijd. Een vulpen kopen op latere leeftijd is dan ook zeker een goed idee.

2. Emotionele ontlading 

Het is niet altijd gemakkelijk om alle hersenspinsels te ontrafelen als ze in je hoofd blijven zitten. Het brein is complex. Het is daarom soms voor anderen lastig te begrijpen wat jou bezighoudt. Waar je mee zit. Misschien vind je dit zelf ook lastig. Dan kan het helpen om even ‘afstand’ te nemen en alles op papier te zetten. Laat alle hersenspinsels maar los op papier. Dit helpt je de situatie beter te overzien en meer structuur te krijgen. Daarnaast zorgt het voor emotionele ontlading. Alsof je jouw verhaal echt even kwijt kunt. 

3. Makkelijker onthouden 

Moet je een enorme lap tekst onthouden voor een presentatie of misschien zelfs wel een tentamen op school? Dan vergt dit veel tijd en inspanning. Wat kan helpen, is het opschrijven van de tekst in jouw eigen woorden. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is echt zo dat je hersenen het beter kunnen onthouden als je het vaker opschrijft. En hierbij werkt het beter als je dit handmatig doet, dan dat je dit op de computer doet. Dit komt doordat je je veel meer focust tijdens het handmatig schrijven. Hierdoor krijgen de hersenen langer de tijd om de informatie te ontvangen en te verwerken. Bovendien wordt zowel de linker- als de rechterhersenhelft aangesproken tijdens het schrijven. Zo is het brein toegankelijker voor het opslaan van informatie. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie