Afbeelding
Foto iStock

Epoxy voegmiddel wordt steeds meer gebruikt in huis en bedrijf: wat is het?

16 mei 2023 om 08:10 Partnercontent

Steeds meer wordt epoxy gebruikt in het bouwen, onderhouden of renoveren van huis en bedrijf. Met name epoxy vloeren en epoxy voegmiddel worden vaak gebruikt. Maar wat is epoxy nou precies, en wat maakt het zo interessant? In dit artikel vertellen we jou wat meer over deze kunsthars met vele mogelijkheden.

Wat is epoxy?

Om het even redelijk simpel uit te leggen: epoxy is een kunststof polymeer, welke bestaat uit twee componenten:

  • Vloeibare hars, deze is meestal licht gekleurd.         
  • Vloeibare verharder, deze is iets donkerder van kleur en heeft een ammoniakachtige geur.         

Deze twee stoffen blijven afzonderlijk vloeibaar. Maar wanneer de twee stoffen samen worden gemengd, vindt er een chemische reactie plaats. Deze chemische reactie brengt het uithardingsproces op gang. Met deze uitgeharde epoxy kan veel gedaan worden in de bouw: van epoxy gietvloeren tot epoxy voegen en van epoxy wandcoating tot epoxy trapbekleding. Het is ook niet zo gek dat epoxy aan een opmars bezig is, want de kunsthars heeft vele voordelen.

De voordelen van epoxy

Eén van de vele voordelen van epoxy is dat deze door het uithardingsproces niet alleen hard en sterk wordt, maar ook slijtvast en antislip. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld vloeren en trappen. Daarnaast geeft het kunststof polymeer geen krimp en is het naadloos en waterafstotend. Wat het ook weer gemakkelijk toe te passen maakt in bijvoorbeeld badkamers en toiletten. Epoxy is eenvoudig te verwerken en ook uiterst onderhoudsvriendelijk (omdat het slijtvast en waterafstotend is). Deze voordelen zijn natuurlijk allemaal wel fijn, maar het oog wil ook wat: gelukkig geeft epoxy ook een strakke en moderne uitstraling.

De vele toepassingen van epoxy

Zoals eerder genoemd wordt epoxy voor verscheidene projecten toegepast, van bedrijven tot huizen:

Epoxy in bedrijven

Epoxy wordt eigenlijk het meest gebruikt in industriële toepassingen. Met name epoxy gietvloeren (en wandcoatings) zijn al jaren erg populair in de bedrijfswereld. Dat is ook niet gek, want epoxy gietvloeren zijn oersterk en duurzaam. Ook hebben de vloeren een hoge chemische en mechanische weerstand (tegen hoge belastingen). Epoxy gietvloeren en wandcoatings komen veel voor in:

  • Kantoren
  • Industrie zoals bijvoorbeeld de auto-industrie, brouwerijen enz.         
  • Magazijns         
  • Laboratoria
  • Warenhuizen
  • Scholen


Epoxy in huizen

In huizen worden epoxy gietvloeren natuurlijk iets minder gebruikt, alhoewel deze wel heel mooi kunnen zijn in een modern interieur. In huis wordt epoxy veel gebruikt voor spatwanden in de keuken, het coaten van je keukenblad zodat deze slijtvast en krasbestendig wordt, maar ook voor bijvoorbeeld de wandcoating in de badkamer.

Zoals je dus hebt gelezen heeft epoxy vele voordelen en wordt het toegepast in zowel bedrijven als huizen. Schaf jij je epoxy vloercoating al aan?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie