Afbeelding
Foto Pixabay

Netwerkbeveiliging uitbesteden – 3 Tips voor het beheren van IT-outsourcingprojecten

· leestijd 1 minuut Partnercontent

Cyberveiligheid is een belangrijk aspect van zorg voor bedrijven die hun IT-projecten (deels) willen uitbesteden. Niet alleen willen ze ervoor zorgen dat de beveiliging van hun netwerkomgeving wordt gewaarborgd tegen externe cyberaanvallen, maar willen ze ook vaak weten hoe zij de veiligheid en vertrouwelijkheid van hun kritieke digitale activa kunnen waarborgen wanneer zij met derden samenwerken. Bij de uitbesteding van netwerkbeveiliging zijn er een aantal eenvoudige en belangrijke protocollen om het risico tot een minimum te beperken. In dit artikel kijken we naar een aantal essentiële punten om rekening mee te houden bij het selecteren van een ICT-partner voor het beveiligen en optimaliseren van de netwerkomgeving. 

1. Doelstellingen bepalen: Wat wil je bereiken door jouw ICT-activiteiten uit te besteden?

Wanneer het uitbesteden van de ICT-activiteiten wordt overwogen, is het belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de beweegredenen. Zijn het kostenbesparingen? Hogere nauwkeurigheid? Flexibiliteit? Gebrek aan kennis? Wil je de moeite te besparen om personeel aan te werven en op te leiden?

Door goed na te denken over de bedrijfsprioriteiten, kan je beter op zoek gaan naar een ICT-partner die de cyberveiligheid en het optimaliseren van de netwerkomgeving op zich kan nemen. Zorg ervoor dat je de doelstellingen en verwachtingen voor dit zakelijke partnerschap duidelijk maakt tijdens het eerste overleg, zodat jouw onderneming en het ICT-bedrijf vanaf het begin op één lijn zitten.

2. Hoe kies je jouw ICT-partner verstandig?

Het spreekt voor zich dat je gedegen onderzoek moet doen naar de ICT-outsourcingpartner die je kiest. Het is belangrijk om niet alleen te vertrouwen op hun website, maar ook op zoek te gaan naar onafhankelijke recensies en eerdere klanten voor feedback. Misschien kun je eerdere klanten zelfstandig benaderen om meer te weten te komen over de aanpak van de potentiële ICT-partner. 

Daarnaast is het slim om potentiële ICT-partners te vragen naar hun cyberbeveiligingsprotocollen en na te gaan of zij legitiem zijn. Vraag hen hoe zij hun servers beschermen, welke software zij gebruiken en of zij in het verleden met ernstige veiligheidsinbreuken te kampen hebben gehad. Mocht je zelf niet de expertise in huis hebben om dit na te gaan, kijk dan of iemand in jouw omgeving je hierbij kan helpen.

3. Blijf waakzaam

Het is van vitaal belang om altijd voor ogen te houden dat cyberveiligheid geen haalbaar doel is, maar juist een continu proces is dat actief moet worden nagestreefd en jouw volledige aandacht moet krijgen. Dit betekent dat jouw ICT-partner met regelmaat updates moet kunnen geven over de beveiligingsmaatregelen en -protocollen die zij volgen en over de status van aanvallen en kwetsbaarheden.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Stilok brengt aantal programma’s fors terug maar blijft uitzenden rond kerkdiensten 14 uur geleden
Afbeelding
Jubilieum Rembrandt College wordt groots gevierd 15 uur geleden
Afbeelding
Uitvaartverzekering, kapitaal of natura? De specialist 16 uur geleden
Afbeelding
Vier kandidaten uit gemeente Rhenen voor SGP-lijst Provinciale Statenverkiezingen 17 uur geleden
Afbeelding
Nadenken over ja/ja-sticker voor Veenendaal 19 uur geleden
Afbeelding
Na bijna 40 jaar valt doek voor Snuffelshop 22 uur geleden
Afbeelding
Sinterklaas en Mrs. Harris in Filmhuis Veenendaal 22 uur geleden