Een vrijwilliger van Fablab geeft instructies.
Een vrijwilliger van Fablab geeft instructies. Fablab

Online Duurzaamheidscafé Veenendaal “FIJNSTOF”

31 januari 2022 om 12:05 Lokaal Deel je nieuws

Je ziet het niet maar het is er wel: fijnstof in de lucht. Het beïnvloedt de luchtkwaliteit en daarmee je gezondheid. Maar hoe zit dat precies? Op 16 februari kun je een online Duurzaamheidscafé hierover bijwonen.

In Veenendaal deden 15 bewoners in november 2021 mee met een workshop ‘Bouw je eigen fijnstofmeter’ van het Fablab in de bibliotheek. Sinds kort is Veenendaal daardoor een aantal ‘burgermeetpunten’ rijker en kan iedereen zien hoe het lokaal is gesteld met de fijnstofconcentratie. De fijnstofmeters zijn onderdeel van een wereldwijd netwerk. Tijdens dit Online Duurzame Café (online!) vertellen deelnemers over de ervaringen tot nu toe en welke vragen er leven bij deze bewonersgroep. Ook zullen zij hun initiatief www.veenstofradar.nlpresenteren.
Wetenschappelijk medewerker Henri de Ruiter van het RIVM gaat verder in op deze vragen en houdt een presentatie over fijnstofproblematiek in het algemeen.

Ben je geïnteresseerd in de kwaliteit van je leefomgeving of wil je zelf kennis delen over fijnstof meten? Dit Duurzame Café is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over lokale luchtkwaliteit. Maar ook ervaren burgerwetenschappers die kennis met de Veenendaalse groep kunnen delen, zijn van harte welkom! Deze bijeenkomst is ook bedoeld voor andere soortgelijke initiatieven en belangstellenden uit de provincie Utrecht. Ter afsluiting zal Jenny Senhorst, communitymanager van Samen Meten Utrecht, toelichten welke mogelijkheden er nog meer zijn om zelf te meten aan je leefomgeving.

Wanneer? Woensdag 16 februari van 19.30 – 21.00 uur. Meld je vooraf aan en koop jouw gratis kaartje via https://www.bibliotheekveenendaal.nl/Agenda/2022/online-duurzaamheidscafe-fijnstof.html
Je krijgt kort van tevoren de link naar de meeting doorgestuurd.


Organisatie: Fablab-Bibliotheek Veenendaal, Samen Duurzaam Veenendaal, Samen
Meten Utrecht, gastspreker: Henri de Ruiter, wetenschappelijk medewerker
RIVM

Deksel erop en thuis aan de gevel plaatsen. Meten maar!
Een deelneemster zet haar fijnstofmeter in elkaar.
Een deelnemer zet zijn fijnstofmeter in elkaar.
Stekkertjes in een klein doosje priegelen.
Op internet zijn er filmpjes te zien hoe je zelf een fijnstofmeter bouwt.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie