Afbeelding
Photo by Gijs Coolen on Unsplash

Hoe werkt een motorverzekering? En wat zijn de verschillen?

· leestijd 1 minuut Partnercontent

Net zoals bij overige (gemotoriseerde) voertuigen, moet je voor het hebben van een motor een speciale verzekering hebben. Dat verrast je hopelijk niet. Maar hoe werkt deze speciale verzekering precies en lijkt hij bijvoorbeeld op een autoverzekering? Tijd om hier dieper op in te duiken. Lees je mee?

Altijd verzekeren?

Heerlijk: met een motor op pad. Het gevoel van vrijheid, de wind die om je heen slaat. Het vermogen tussen je benen. Niet gek dat motoren steeds populairder worden. Van racemotoren tot relaxte cruisers: voor ieder is er wat wils. Maar of je nu dagelijks op je motor stapt, of hem enkel voor een handvol plezierritjes uit de schuur trekt: zodra een motor op jouw naam staat, moet je een verzekering afsluiten. In Nederland valt dit namelijk onder de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). 

Overeenkomsten met auto’s

De afkorting WA komt je wellicht bekend voor. Je hebt namelijk voor auto’s precies dezelfde soort verzekeringen. Bij een WA-verzekering ben je minimaal verzekerd. Puur voor gemaakte (in)materiële schade bij de tegenpartij. Is je eigen voertuig total loss? Dan dekt een WA-verzekering dit niet. Ook bij een motor is de WA motorverzekering degene met de meest minimale dekking. Voor het eerst een motor in het bezit? Dan kan een ‘WA plus beperkt casco’ geen gek idee zijn. Hierbij heb je ook recht op een vergoeding zodra je bijvoorbeeld valt door weersomstandigheden of in aanraking komt met een loslopend dier. Fijn: ook bij een diefstal of poging hiertoe heb je recht op een vergoeding. 

Voor alles verzekeren

Net zoals bij auto’s kun je ook voor een motor een allrisk verzekering afsluiten. Zoals de naam al zegt: hierbij ben je voor vrijwel elk denkbare situatie verzekerd. Denk aan botsingen, slippartijen en situaties waarbij je om wat voor reden van de weg raakt. De meest volledige motorverzekering dus. Maar zoals je ook kunt raden: de verzekering met het duurste prijskaartje. Bedenk goed of de meerprijs het echt waard is, want het kan flink in de papieren lopen. 

Prijsverschil

Hoewel het sterk per aanbieder verschilt en ook jouw persoonlijke situatie een rol speelt (schadevrije jaren, etc.), kost een WA-polis op jaarbasis tussen de €60 en €120. Kies je echter voor een allrisk motorverzekering, dan schiet de prijs omhoog naar vaak boven de €1.000. Een gloednieuwe motor voor de deur die je dagelijks gebruikt? Dan is het logischer om voor een allrisk te kiezen. Vind je het lastig om te kiezen? Logisch, er zijn veel aanbieders. Gelukkig kun je tegenwoordig gemakkelijk en snel een motorverzekering vergelijken. Dit zou je kunnen doen bij onder andere Vergelijkdirect.com of andere online aanbieders.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Bakken en smullen op Burendag in de buurt- en dorpshuizen 13 uur geleden
Afbeelding
Stormschade aan de Paddestoelenlaan 15 uur geleden
Afbeelding
Plaza Cultura geopend door wethouder Dylan Lochtenberg 16 uur geleden
Afbeelding
Grebbeconcours voor paarden en pony’s op de Grebbeberg 18 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester Kats met Foodvalley naar Brussel 18 uur geleden
Afbeelding
Aanrijding tussen politieauto en personenauto Veenendaal 22 uur geleden
Afbeelding
Graciun verkoopt Straatnieuws in Veenendaal: ‘In Nederland ligt mijn toekomst’ 23 uur geleden