Afbeelding
Afbeelding van Kris via Pixabay

4 manieren om je apparaten te beveiligen tegen hackers

14 september 2022 om 07:20 Partnercontent

De groei van het World Wide Web in de jaren negentig bood nieuwe mogelijkheden en bracht nieuwe industrieën voort, maar het bracht ook nieuwe nadelen van connectiviteit met zich mee. Massa’s spam begonnen e-mailaccounts te infiltreren en computervirussen richtten verwoestingen aan op bedrijfsnetwerken. 

Een nieuwe bedreiging die bekend staat als computerhacking heeft de definitie van diefstal uitgebreid tot het infiltreren in je computer, het stelen van persoonlijke informatie, je te verleiden zodat je privégegevens zou onthullen en het gebruiken van die gegevens om persoonlijke informatie te stelen en af te persen, zoals bedrijfsgeheimen, bankrekeninggegevens en zelfs de identiteit van mensen.

Hoe beveilig je je computer tegen hackers

Ondanks het grote aantal computerhackers vertrouwen de meeste bedrijven op het internet om hun financiën bij te houden, voorraden te bestellen en bij te houden, marketing- en PR-campagnes uit te voeren, contact te leggen met klanten, deel te nemen aan sociale media en andere kritieke activiteiten uit te voeren. Toch blijven we horen over massale computervredebreuk, zelfs bij grote bedrijven met robuuste beveiligingsmaatregelen.

Ook kleine bedrijven zijn vaak het doelwit, vooral omdat zij het risico van cybercriminaliteit onderschatten en wellicht niet over de middelen beschikken om dure cyberbeveiligingsoplossingen in te zetten. Volg deze tips om je apparaten te beschermen en je gevoelige gegevens veilig te stellen:

1. Gebruik een firewall.

Windows en macOS hebben ingebouwde firewalls - software die is ontworpen om een barrière op te werpen tussen jouw informatie en de buitenwereld. Firewalls voorkomen ongeoorloofde toegang tot je bedrijfsnetwerk en waarschuwen je voor pogingen tot inbraak.

Zorg ervoor dat de firewall is ingeschakeld voordat je online gaat. Je kunt ook een hardware-firewall kopen bij bedrijven afhankelijk van je breedbandrouter, die ook een ingebouwde firewall heeft die je netwerk beschermt. Als je een groter bedrijf hebt, dan kun je een extra firewall voor bedrijfsnetwerken aanschaffen.

2. Gebruik encryptie.

Zelfs als cybercriminelen toegang krijgen tot je netwerk en bestanden, kan versleuteling voorkomen dat ze toegang krijgen tot al die informatie. Je kunt je Windows- of macOS-harde schijf versleutelen, elke USB-flashdrive versleutelen die gevoelige informatie bevat en je kunt een betrouwbare VPN met 30-dagen geld-terug-garantie gebruiken om webverkeer te versleutelen. 

Winkel bovendien alleen op versleutelde websites; je herkent ze meteen aan de “HTTPS” in de adresbalk, vergezeld met een pictogram met een gesloten slotje. 

3. Houd je OS, apps en browser up-to-date.

Installeer altijd nieuwe updates voor je besturingssystemen. De meeste updates bevatten beveiligingsupdates die voorkomen dat hackers toegang krijgen tot je gegevens en deze kunnen misbruiken. Hetzelfde geldt voor apps. De webbrowsers van tegenwoordig zijn steeds geavanceerder, vooral op het gebied van privacy en beveiliging. 

Zorg ervoor dat je de beveiligingsinstellingen van je browser controleert, naast het installeren van alle nieuwe updates. Je kunt je browser bijvoorbeeld zo instellen dat websites je niet kunnen volgen, wat je online privacy vergroot. Of gebruik een van deze privéwebbrowsers.

4. Gebruik complexe wachtwoorden.

Het gebruik van veilige wachtwoorden is de belangrijkste manier om netwerkinbraken te voorkomen. Hoe veiliger je wachtwoorden zijn, hoe moeilijker het voor een hacker is om je systeem binnen te dringen.

Veiliger betekent vaak langer en complexer. Gebruik een wachtwoord van ten minste acht tekens en een combinatie van cijfers, hoofdletters, kleine letters en computersymbolen. Hackers hebben een arsenaal aan hulpmiddelen om korte, makkelijke wachtwoorden in enkele minuten te kraken.

Gebruik geen herkenbare woorden of combinaties die staan voor verjaardagen of andere informatie die met jou in verband kan worden gebracht. Hergebruik wachtwoorden ook niet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie