Afbeelding
Foto door Singkham via Pexels

Verduurzamen in 2024: wat zijn goede maatregelen in huis?

30 januari 2024 om 15:35 Partnercontent

We zijn al heel wat jaren bezig, maar we zijn er nooit klaar mee. We hebben het over thuis verduurzamen. Waar sommige gezinnen al elektrisch rijden, hebben anderen nog enkelglas in de woning. Dat loopt behoorlijk uiteen. Wat is nu slim om aan te pakken?

Subsidies niet vergeten

Voordat je aan de slag gaat, is het handig om te informeren welke subsidies er beschikbaar zijn in jouw situatie. Er is namelijk een landelijke ISDE subsidie voor mensen die thuis gaan isoleren. En de meeste impact haal je nog altijd uit isolatie. Maar soms heb je recht op meer subsidie als je bepaalde klussen tegelijkertijd laat uitvoeren. Daarom adviseren wij om altijd goed te informeren naar de subsidies.

Dakisolatie en vloerisolatie

Twee belangrijke plaatsen in de woning zijn het dak en de vloer. Via het dak verdwijnt de meeste warmte, want warmte stijgt altijd op. Aan de vloer heb je last van kou, dus die isolatie is ook sterk van invloed op je wooncomfort.

Spouwmuur en beglazing

De muren zijn een enorme oppervlakte waar veel warmte verloren gaat. De spouwrmuur kun je laten na-isoleren met steenwol of PIR. Laatstgenoemde is momenteel erg in opmars vanwege de hoge isolerende waarde. 

Niet geheel onterecht wijst kozijnenspecialist Het Kozijnenhuis op de ramen die niet vergeten mogen worden. Want zodra je muren de warmte tegenhouden, is het natuurlijk zonde als de warmte dan via de ramen alsnog verdwijnt naar buiten. Daarom is het slim om voor HR++ glas te kiezen, zodat de meeste warmte goed wordt binnengehouden. Je kozijnen vervangen door kunststof kozijnen kan dan een goed moment zijn. 

Minder gas verbruiken op verschillende manieren

Een andere manier om te verduurzamen is door minder gas te verbruiken. Je kunt tegenwoordig hele goede rendementen halen met elektrische boilers, inductiekookplaten en zelfs elektrische verwarming. Hiervoor is vaak wel een redelijk grote investering benodigd. Een kookplaat valt nog mee (vergeet de installatie van een aparte kookgroep niet!) maar een CV ketel vervangen door een elektrische boiler is daarentegen wel een kostbare ingreep. Bij het Warmtefonds zijn voordelige leningen in het leven geroepen voor mensen die willen verduurzamen. Hier kun je natuurlijk altijd informeren als je niet genoeg spaargeld hebt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie