Duuk (links) en Igor in Het Berenbos
Duuk (links) en Igor in Het Berenbos Stichting Bears in Mind - Leo Tijdeman

Berenbosbeer Duuk is niet meer

25 oktober 2023 om 13:49 Overig Deel je nieuws

Beer Duuk, die jaren leefde in Het Berenbos in Rhenen, is deze maand ingeslapen. De beer had recent een CT-scan ondergaan waaruit bleek dat hij spondylose had. Dit is een chronische aandoening aan de wervelkolom met verlamming tot gevolg.  Pijnstilling tegen de elders ook vastgestelde artrose mocht niet baten en herstel was uitgesloten. Met pijn in het hart is besloten hem in te laten slapen.  

Extra zorg door verleden

Een CT-scan wordt met enige regelmaat uit voorzorg gedaan bij alle beren in Het Berenbos. De beren hebben voor hun komst naar Het Berenbos namelijk jarenlang in erbarmelijke omstandigheden geleefd. Ondanks dat Duuk nog maar 20 jaar oud was, was de uitslag niet goed. Zichtbaar werd dat hij spondylose had. Spondylose is een aandoening aan de wervelkolom. Door slijtage ontstaan botwoekeringen tussen de wervels van de wervelkolom, hierdoor kon Duuk al minder goed bewegen en uiteindelijk zou verlamming kunnen optreden. Samen met de ook vastgestelde ernstige artrose maakte dit dat hij al minder actief was en duidelijk was dat Duuk steeds verder achteruitging.

Deze aandoeningen zijn niet te verhelpen en de pijnstilling -die alleen werkt tegen artrose- waren niet meer voldoende. Met pijn in het hart  is daarom besloten om Duuk verder lijden te besparen en hem in te laten slapen.

Drie beren broers

De stichting Bears in Mind kwam de drie beren broers Duuk, Diesel & Igor in 2005 op het spoor tijdens een landelijke inventarisatie van beren in nood in Georgië. Ze zaten in een kort daarvoor gesloten dierentuin in de stad Rustavi en zouden op 4-jarige leeftijd geëuthanaseerd worden als er niet snel een nieuw thuis gevonden werd. Na een oproep op nationale televisie bij ‘RTL4 In het land’, konden ze met een vrachtvliegtuig naar Nederland gehaald worden, naar Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark. Na een aantal mooie, zorgeloze jaren in Het Berenbos overleed Diesel al in 2015 aan dezelfde aandoening als Duuk nu.

Bijzondere verschijning

Duuk was een van de meest herkenbare beren in Het Berenbos door zijn blonde vacht en daardoor ook een publiekslieveling. De grote blonde verschijning was jarenlang de kalme ‘leider’ van Het Berenbos en Igor was altijd aan zijn zijde. Samen waren Duuk en Igor vaak in de vijver te vinden waar ze uren stoeiend doorbrachten. Hierdoor waren ze het meest bekende duo in Het Berenbos. Na het laten inslapen van Duuk is Igor nog even bij Duuk gelaten zodat Igor kon ‘weten’ dat hij deze keer alleen terug het bos in zou gaan. Bears in Mind is blij dat Duuk nog 16 jaar van zijn berenleven in Het Berenbos heeft mogen genieten en gaat de grote blonde beer missen.

Bears in Mind en Het Berenbos

Stichting Bears in Mind is de initiator van Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen. In Het Berenbos krijgen bruine beren, die vroeger mishandeld zijn of moesten optreden in circussen of theaters, weer een onbezorgd leven. Wereldwijd steunt Bears in Mind projecten om beren in het wild te beschermen en beren in nood te helpen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie